Elegantna kakao tortica


Još sam pod dojmom ove tortice iako sam ju pravila prije nekih tjedan dana, naravno jednostavna je, lagana i prozračna, parfe kojim sam oduševljena. Omjer sastojaka za parfe kremu sam pogodila u “sridu”, iako nisam imala unaprijed razrađen plan kao inače:)

Draga Godiva sa bloga Chocolate Dust mi je jednom prilikom rekla kako voli moje torte jer nisu previše nacifrane i ukrašene, zapravo uopće nisu nacifrane i ukrašene:), glazure sa strane nikad nema, nešto sitno, tek toliko na površini…. baš volim jednostavnost i volim da se vidi slojevitost i presjek bez rezanja, i onako su mi nekako slatke na taj način. E pa, Godiva ova je posebno “ukrašena” za tebe:) na jedan nehajan način, u mom stilu:)

Potrebno Vam je slijedeće za biskvit, kalup promjera 20 cm
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
50 g čokoladnih mrvica

Krema
50 g gorkog kakaa u prahu
50 g šećera u prahu
2 želatine u prahu
2 šlag fixa
2 vanilin šećera
400 ml vrhnja za šlag
2 dl mlijeka
par žlica ruma za preliti biskvit

Ganache krema
200 g tamne čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
Dekoracija
listići badema
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu pobrašnite. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Brašno promiješajte s praškom za pecivo. Žlicu po žlicu brašna dodavajte smjesi od žumanjaka, miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i čokoladne mrvice. Biskvit će biti visok pa ga pecite cca 30 minuta, provjerite čačkalicom.

Kad je pečen i dobro ohlađen prerežite ga na pola i prelijte svaki sa par žlica ruma. Kakao promiješajte s hladnim mlijekom. Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite 1o minuta na nabubri. Vrhnje istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom i vanilin šećerom. Na kraju umiksajte šećer u prahu. Želatinu otopite na slaboj vatri i umiješajte je u smjesu s kakaom. Ostavite smjesu da stoji 5 minuta i nakon toga ju umiješajte mikserom u šlag. Stavite prvi biskvit na tanjur, stavite oko njega prsten od kalupa, izlijte smjesu, poklopite drugim biskvitom i stavite u hladnjak preko noći, ili nekoliko sati da se hladi. Zatim maknite prsten i napravite ganache kremu.
Čokoladu razlomite na kockice, vrhnje stavite na laganu vatru i kuhajte ga do točke vrenja, prije nego zavrije prelijte kocke čokolade i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Pokrijte posudu prozirnom folijom i stavite u hladnjak na par sati. Kad se počne stiskati (ne smije biti pretvrda jer ce vam biti teško premazati po biskvitu), premažite cijelu tortu kremom, onako nemarno:) Dekorirajte po želji, ja sam ju posipala listićima badema.
Ganache kremu napravila sam večer prije, odnosno kad i tortu, tako da je ujutro mogu odmah premazati. Do jutra se je već dosta stisnula, pa sam je ostavila malo na sobnoj temperaturi da omekša i umiješala 1 dl hladnog mlijeka u nju i onda se je lijepo premazivala preko biskvita.

Oglasi

14 thoughts on “Elegantna kakao tortica

  1. Drage moje dame,Moram priznati da mi je bas drago da ja imam tu privilegiju i cast da probam veliki deo sjajnih recepta koje priprema Sweet Corner i SUPER SU !!!!!!!!PozdravMakedonac/ST

    Sviđa mi se

  2. Divna i bogata tortica netherland. Zaista ih tako bas najvise volim, kada omogu da se vide i slojevi i kako curka kremica i glazura od cokolade. Nema na njoj nista sto je nejestivo. Hvala ti dear :)))

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s