Tortica od kave

Opet jedna jednostavna tortica, koja ljubitelje kave neće ostaviti ravnodušnima…Lagana krema od tučenog vrhnja i kave, sočni biskvit od kakaa, kombinacija koja obećaje….
Za biskvit, promjer kalupa 20 cm, moze i veći kalup, ali tada će biti niža.
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
2 velike žlice kave instant ili u granulama
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
malo ruma za poprskati biskvit

Krema
1 čajna žličica instant kave ili kave
u granulama
1 velika žlica kipuće vode
500 ml vrhnja za šlag
1 puna žlica šećera u prahu
2 vanilin šećera
po potrebi šlag fix (ja sam stavila 2 komada), ovdje vrhnje nije kao ono u HR pa obavezno moram miksati sa šlag fixom
Dekoracija
malo naribane čokolade ili čokolade u komadićima


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu pobrašnite, možete koristi i veći kalup, torta će biti niža, ali ništa ne treba mijenjati kolicinu sastojaka za biskvit. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte.
Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, zatim kavu, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka. Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom, ukoliko koristite veći kalup, vrijeme pečenja ce biti znantno kraće. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prođite oko ruba kalupa i maknite prsten, biskvi prerežite po pola, poprskajte po želji sa malo ruma i pripremite kremu.

U mikrovalnu stavite u manju posudicu jednu žlicu vode, zagrijte do vrenja i promiješajte sa malom žličicom kave, pazite da ne ostanu grudice. Vrhnje za šlag čvrsto istucite, ako je potrebno i ovisno o vrsti vrhnja, istucite ga sa šlagfixom i vanilin šećerom. Kad je šlag čvrst dodajte punu žlicu šećera u prahu i otopljenu kavu. Sve dobro promiješajte. Sa nešto više od pola smjese namažite na biskvit, poklopite drugim biskvitom, a ostatkom šlaga
premažite cijelu tortu i ukrasite po želji.


Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite. Ja sam ju radila dan prije, pa sam ju idući dan još dodatno premazala sa 2 dl vrhnja za šlag.

Oglasi

10 thoughts on “Tortica od kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s