Parfe tortica od vanilije

Ova tortica je kao i sve ostale moje tortice, jednostavna, lagana i osvježavajuća. Miris i okus vanilije obožavam i savršeno se uklopio u podlogu od keksića i u kremu od slatkog vrhnja. Brzo je gotova, jedino bi bilo poželjno da prenoći u hladnjaku, pa je najbolje napraviti ju navečer. Potrebno Vam je slijedeće:


Podloga
200 g svjetlih keksića
50 g otopljenog maslaca

Krema
2 dl mlijeka
1 štapić vanilije
450 ml slatkog vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potrebno, zavisi od vrhnja
2 vrećice želatine
po želji još 100 g naribane bijele čokolade

Mlijeko prokuhajte sa štapićem vanilije, kad zakuha maknite sa vatre, poklopite i ostavite 15 tak minuta zaklopljeno. Procijedite ga i ostavite da se ohladi.
U multipraktiku sameljite keksiće, pa im dodajte otopljeni maslac, sve dobro sjedinite i malo višeod pola smjese utapkajte rukama na dno kalupa. Ja sam samo prsten od kalupa stavila na tanjur, dakle bez dna i stavila smrvljene keksiće. Koristila sam kalup promjera 20 cm, naravno može bilo koji kalup, torta će onda biti niža, tako da možete povećati smjesu kreme i keksića, a i ne morate.

Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i na kraju dodajte šećer u prahu.
Želatinu lagano zagrijte da se rastopi pa ju umiješajte u mlijeko koje se ohladilo. U istučeni šlag polako ulijevajte mlijeko, cijelo vrijeme lagano miksajući dok smjesa ne bude jednolična.
Po želji možete dodatno umiješati 100 g bijele čokolade, sitno naribane.
Pažljivo i polako iskrenite kremu na sloj keksića kako se ne bi napravila rupa na podlozi ili da se keksići ne promiješaju s kremom. Posipajte ostatkom smrvljenih keksića po površini i stavite u hladnjak preko noći. Idući dan pređite oštrim nožem oko ruba kalupa, skinite prsten i poslužite.
Bijelu čokoladu možete, a i ne morate staviti, ja sam radila jednu sa čokoladom i jednu bez, i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja, tako da niti u jednom slučaju nećete pogriješiti. Torticu možete raditi i u pravokutno plehu kao kolač, i poslužiti sa svježim voćem.

Oglasi

17 thoughts on “Parfe tortica od vanilije

  1. je li to vanilolina s coolinarike? odmah sam je prepoznala jer je prekrasna 🙂 i naravno da je tamo otišla u omiljene… jedva čekam da ju isprobam :)volim_kuhati

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s