Punjeni keksići s višnjama

Sigurno se pitate zašto sam ih nazvala keksići kad izgledaju kao male pitice, i pretpostaviti je da je tijesto kao za pitu, ali nije. Tijesto je moje omiljeno za keksiće (keksići s marmeladom i linoladom) i ono je baza za većinu mojih keksića. Koliko je dobro, uvjerila sam se još jednom, jer odlično podnosi svakakve kombinacije, i doista je vrlo podatno. Rezulat je bio fantastičan, nadjev od višanja u tom mekanom, prhkom i finom tijestu, koje je svakim danom sve mekše i mekše…

Potrebno Vam je za cca 35 keksića:
500 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
2 jaja
1 čajna žličica cimeta

Nadjev od višanja
400 g višanja, konzerviranih ili svježih
50 g šećera
100 ml soka od višanja
pola čajne žličice cimeta
25 g gustina
i još…
šecer u prahu
Brašno promiješajte sa praškom za pecivo i cimetom, te rukama izmrvite maslac sa smjesom od brašna. Dodajte jaja i šećer, zamijesite glatko tijesto i podijelite ga u dva dijela. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Višnje ako su iz kompota dobro ocijedite i sačuvajte 100 ml soka. Stavite ih u posudu sa cimetom, šećerom i sokom i kuhajte dok se sav šećer ne rastopi. Izmiksajte štapnim mikserom, ali ne kao pire, nego krupnije. Na kraju dodajte gustin, dobro promiješajte i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ostavite da se smjesa skroz ohladi.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Pola količine tijesta premjesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte na debljinu cca pola cm, i nožem režite pravokutnike 5X9 cm. Na svaki pravokutnik stavite po 2 žlicice smjese, ili po želji više, ravnomjerno od kraja do kraja, zarolajte tako da vam zadnji kraj tijesta samo malo prelazi prvi dio, kako vam ne bi bile predebele rolice. Dakle, rolica bi trebala imati samo jedan sloj tijesta, osim malog dijela gdje se spaja kraj tijesta. Prstima malo stisnite taj kraj tijesta da se slijepi i taj dio stavljajte kao donji dio rolice da se peče. Ako je potrebno malo s rukama oblikujte rolicu i pritisnite da se nadjev vidi i sa strane. Svaku nožem 3 do 4 puta zarežite po površini.
Pecite cca 10 minuta, ovisno o pećnici, tijesto ne smije potamniti, iako je tijesto tamnije boje od cimeta. Još moraju biti mekani kad ih izvadite. Ostavite da se ohlade i pospremite ih u limenu kutiju, ali nemojte ih slagati jedan na drugog da se ne slijepe, nego izmedju stavite pek papir. Posipajte ih šećerom u prahu.

Keksici su još mekaniji idući dan, tako da i ako stoje na zraku, a ne u limenoj kutiji oni se neće osušiti. Nadjev možete kombinirati po želji, možete staviti skoro svaku vrstu voća, marmeladu, vocne umake….

Oglasi

20 thoughts on “Punjeni keksići s višnjama

  1. Ovo me jako podsjeća na one štrudlice koje proizvodi Lasta iz Čapljine. Probat ću ih prvom prilokom jer višenje volim u kolačima zbog kontrasta okusa slatkog i kiselog. Krasne, osunčane i proljetne fotografije.:)

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s