Keksići s bijelom čokoladom/White chocolate cookies

I opet jedni keksići, oni su definitivno moj izazov i inspiracija. Obožavam raditi torte, ali keksići su još uvijek na prvom mjestu. I moram reći da neki ne ispadnu savršeni iz prvog pokušaja, pa slijedi drugi pokušaj i ostali zahvati. Čim zamijesim tijesto odmah vidim da li će biti dobro ili ne, ali većinom pogodim u sridu kao npr. ove. I kad ih krenem raditi moram imati u glavi kako ću ih oblikovati, jer različiti oblici traže drugačije sastojke. Već sam se toliko ispraksirala s tim keksićima, odnosno sa tijestima za njih da bi i u snu mogla recitirati omjer sastojaka:) Sa ovima sam posebno zadovoljna, dodatak bijele čokolade bio je točka na i, a kako mi je mikser još uvijek na popravku, multipraktik mu je dostojna zamjena, ali naravno sve se može raditi i ručno. I ovdje vrijedi manje je više, minimum sastojaka koji garantira savršen rezultat.
Za cca 100 malih kockica potrebno Vam je: / For about 100 cookies you need:
100 g bijele čokolade/100 g white chocolate
500 g brašna/500 g flour
150 g šećera/150 g sugar
200 g maslaca/200 g butter
1 jaje/1 egg
Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo ohladi. Brašno i šećer promiješajte u multipraktiku, ili kuhačom, ako ćete tijesto mijesiti ručno. Maslac koji mora biti hladan izrežite na listiće i dodajte ga brašnu i miksajte, odnosno rukama izradite maslac s brašnom i šećerom. Dodajte jaje i opet promiksajte, odnosno izradite rukama. Nakon toga dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro promiješajte. Ako koristite multipraktik, miksajte dok sam ne napravi kuglu. Smjesu podijelite na dva dijela, zamotajte svako tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, plehove obložite pek papirom. Tijesto izvadite iz hladnjaka, malo ga još premjesite rukama, pa svako oblikujte u pravokutnik 23 X 6 cm, rukama, ne valjkom jer će se malo mrviti, ali ćete ga bez problema rukama ukrotiti.
Melt chocolate over hot water, and let it cool. In food procesor mix flour and sugar. Cut butter in small pieces, add to the floor mixture and mix well. Add egg and mix, then add melted chocolate and mix until combined. Make two balls, wrap in plastic and refrigerate dough for one hour.
Preheat owen to 180 C, cover baking plate with baking paper.
Form doughs into 23X6 cm rectangles, use hands.
Stavite prvi pravokutnik na dasku za rezanje i odrežite kriškicu debljine pola cm, ili po želji deblje ili tanje, i taj pravokutnik kojeg ste odrezali prerežite još na pola da dobijete dvije jednake kockice. Ako su krajevi neravni malo ih prerežite nožem. Isto učinite s drugim tijestom odnosno pravokutnikom. Slažite na pleh, ne morate raditi velike razmake jer ne narastu, odnosno ne šire se, i pecite ih cca 7 do 10 minuta, ovisno o pećnici, bitno je da ostanu svijetli, ne smiju pozlatiti. Kad se ohlade pospremite ih u limenu kutiju.
Cut the first rectangle on 1/2 cm thick pieces using sharp knife, and each piece then cut on half, so you get 2 cubes from each piece. Cut the ends a bit to flat them if needed. Place them on the baking sheet, and bake for 7 to 10 minutes. Then cut the second rectangle. Be careful, they shouldn`t get brown or gold. Keep them in airtight container.

27 misli o “Keksići s bijelom čokoladom/White chocolate cookies

  1. ajme, jao više niti ne znam što da kažem, fotke su ti zaista prekrasne, a za keksiće nemam riječi, osim samo pohvale i pohvale..trebala bi polako kakav mali umjetnički dučančić sa keksima otvoriti, tipa one trgovinice sa čokolatinima ;))

    Sviđa mi se

  2. Neko vreme nisam imala pristupa internetu pa sam propustila prethodnih par postova 🙂 Moram ti reci da sam skroz odusevljena! I ove, i fotke crno belih keksica… ne zna se koje su lepse!

    Sviđa mi se

Komentiraj