Keksići sa cimetom

Evo još jednih keksića. Već odavno sam htjela napraviti jedne s cimetom, ali svaki put mi padne neka druga ideja na pamet, pa ih odgađam. Za njih sam znala da moraju biti kao kuglice, a da bih dobila oblik poslije pečenja kakav je i prije pečenja, nisam stavljala niti prašak za pecivo niti sodu. I bez obzira na to, one su mekane, ukusne, punog okusa i premirišljave:)

Tijesto za cca 70 malih kuglica
400 g brašna
200 g maslaca
2 žumanjka
1 velika žlica cimeta
50 g smeđeg šećera
100 g bijelog šećera
50 ml mlijeka

za uvaljati kuglice
50 g šećera
1 čajna žličica cimeta
Brašno, obje vrste šećera i cimet stavite u multipraktik i promiješajte, ili promiješajte kuhačom, ako ne koristite multipraktik. Dodajte hladan maslac narezan na listiće, promiješajte dok se maslac ne izjednači, ili izradite rukama, odnosno smrvite prstima maslac sa smjesom od brašna. Dodajte žumanjke, opet promiješajte i na kraju dodajte mlijeko. Sve dobro promiješajte, izvadite iz multipraktika i još malo izradite rukama u kuglu. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, plehove obložite pek papirom. U jednoj posudi promiješajte šećer i cimet. Od smjese uzimajte komadiće tijesta, oblikujte ih dlanovima u kuglice nešto manje od prosječnog oraha i svaku uvaljajte u smjesu od šećera i cimeta i stavljajte na pleh. Nije potrebno raditi veliki razmak jer će ostati takve kakve jesu, dakle neće se spustiti niti raširiti.
Pecite ih cca 7 do 10 minuta (ovisno o pećnici ), ali moraju još biti mekane kad ih izvadite. Ostavite da se ohlade i pospremite u limenu kutiju.
Smjesu za valjanje sam prepolovila jer sam ja pomiješala 100 g šećera i 2 žličice cimeta pa mi je malo ostalo, pa ako vam bude potrebno više od mjere navedene u receptu, pomiješajte šećer i cimet samo u manjoj mjeri, npr. 25 g šećera i pola žličice cimeta.

23 misli o “Keksići sa cimetom

  1. Svaki put uspeš iznova i iznova da me oduševiš i nekako da prevaziđeš sama sebe… Izgledaju zaista predivno i sledećeg Božića znam gde ću naći SVE keksiće koje ću praviti jer si zaista neprevaziđena… SVAKA ČAST 🙂

    Sviđa mi se

  2. Slažem se sa svim dosadašnjim komentarima,oduševljena sam svim receptima koje objavljuješ i ne znam koji je ljepši. I ja sam ljubitelj cimeta i sigurno će i ovi keksi doći na red za isprobavanje! 🙂

    Sviđa mi se

  3. Predivni su,radio sam sada,miris je neodoljiv ali i okus! Ono što me zanima,da li je ova slika od gore,kad su bili pečeni ili je to slika kad su bili uvaljani,prije pečenja?meni su malo drukčiji ispali,izvadio sam nakon 12 minuta van,pa su mi se raspadali,vratio sam ih još par minuta,sad se hlade vani,pa su se malo i stvrdnuli,valjda će bit ok,mislio sam da su sirovi iznutra,pa sam ih još malo vratio a imam i pećnicu čudnu,treba joj dosta da zagrije……a i prvi put pečem keksiće…

    Sviđa mi se

  4. Denis, sve slike su nakon pecenja. Bitno je da li si koristio maslac ili margarin, obavezno maslac, jer margarin mijenja strukturu keksica. Ovisi i o pecnici, ne pece svaka isto. Kad ih izvadis van oni jos moraju biti mekani, pa se stvrdu i onda omaksaju, a ne bi se trebali peci duze od napisanog. Prvo dobro zagrij pecnicu i onda ih tek peci, ako imas problema s pecnicom. Nakon 12 minuta pecenja, nema sanse da su sirovi, vec samo mekani i poslije se stvrdnu:) Jako mi je drago da su ti se svidjeli, nadam se da su uspjeli i hvala ti sto si ih probao:))

    Sviđa mi se

  5. Hvala na odgovoru…sve slike su nakon pečenja??a onda sam ih previše pekao,danas su ok,malo tvrđi,malo su suhi unutra ali fini su i lijepo mirišu,da li su tebi ispali malo tvrđi unutra ili su baš sočni? ostatak tijesta sam stavio u frižider pa ću večeras peći,ali max 10 minuta,nadam se da tijesto pokriveno u foliji može odstajati koji dan u frižideru…koristio sam maslac,sve sam radio po tvom receptu

    Sviđa mi se

  6. je, sve su slike nakon pecenja. mislim da si ih prepekao jer ne bi smjeli biti tvrdi unutra, peci ih maksimalno 10 minuta, jos moraju biti mekani kad ih izvadis i oni ocvrsnu kad se ohlade. ako imas problema s pecnicom stavi samo jedan peci za probu pa izmjeri vrijeme i stavi ostale. tijesto moze stajati u hladnjaku do tri dana zamotano u plasticnu foliju.

    Sviđa mi se

  7. E hvala ti na svemu,radio sam ih opet,i sad su ispali odlični,lijepo mekani,super idu uz šalicu kave ili mlijeka,a tako lijepo mirišu..može se čak još nešto ubacit u smjesu,možda mrvicu meda ili nekog alkohola,ko voli!

    Sviđa mi se

  8. i ja sam ih upravo napravila.isto ako Danis sam se pitala da li su Vasi prije ili poslije pecenja jer se lijepo vidi secer. Moji ne izgledaju okrugli nakon pecenja. Nekako su se spljeskali. Mislim da sam kao Denis napravila gresku i pekala ih duze i jes nesto: das sam sve pomijela izgledalo mi je kao suho tijesto pa sam dodala jos jedan zumanjak i malo mlijeka. Mozda kad se radi rucno treba vise vremena da mijesa… Moram probati ponovo.Inace Vas site je prelijep, uzivam svaki put kad se vratim…

    Sviđa mi se

Komentiraj