Kokos keksići

Već dugo odgađam napraviti jedne keksiće s kokosom, jer moji nisu baš ljubitelji kokosa, i onda na meni ostaje da ih sve pojedem. A kako sam imala par upita, ipak sam se odlučila žrtvovati 🙂 i pojesti tu cijelu turu. Mogla sam napraviti manje keksića, ali čim ima manje sastojaka količinski, tijesto je ipak drugačije, i sve to skupa na kraju ne ispadne kako bi trebalo. Keksići su sočni, koliko to keksići mogu biti, mekani i aromatični, i na kraju ipak nisam morala sama sve pojesti, mališa je odmah nanjušio kokos i nije mu bilo baš pravo, a dragi nije ni skužio nego tek nakon odrađenih 15 tak komada kad sam mu rekla od čega su. Uglavnom turu smo podijelili na pola:) Potrebno vam je slijedeće:

Tijesto za cca 70 keksića
400 g brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g kokosa
200 g maslaca
1 jaje
pola dl mlijeka
po želji šećer u prahu za valjanje keksića


Brašno, vanilin šećer i šećer promiješajte u multipraktiku. Dodajte kokos i još jednom promiješajte. Maslac narežite na listiće, dodajte ga brašnu i miksajte dok ne dobijete brašnastu smjesu, odnosno dok se maslac ne sjedini sa brašnom.
Dodajte jaje, opet promiješajte, i na kraju mlijeko i sve dobro promiksajte. Naravno, tijesto možete zamijesiti i ručno istim redoslijedom. Smjesu iskrenite na prozirnu foliju, oblikujte kuglu i stavite u hladnjak na minimalno sat do dva vremena (ja sam navečer zamijesila tijesto i ostavila ga preko noći u hladnjaku, ali nije nužno da stoji cijelu noć).


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom. Od smjese uzimajte komadiće tijesta, oblikujte ih dlanovima u kuglice i zatim ih dlanovima pritisnite, odnosno spljoštite.
Stavljajte jedan pokraj drugoga na pleh (nije potrebno raditi veliki razmak jer ne narastu niti se rašire) i pecite cca 15 minuta, ovisno o pećnici, možda je potrebno i manje, bitno je da su još mekani kad ih izvadite, ali i ne smiju potamniti.
Kad se skroz ohlade, po želji ih uvaljajte u šećer u prahu i pospremite u limenu kutiju.

Oglasi

22 thoughts on “Kokos keksići

  1. Ja se ne pitam ni da l’ je nova tehnika ili aparat, niti sumnjam u ukus keksica, al’ nikako ne skontam kako nemas 100 kg kad stalno pravis ovako divne keksice i torte?!!p.s. za neupucene – Jasenka je vitka kao grancica, ja videla, majke mi!

    Sviđa mi se

  2. ja sam potpuno nova na ovom blogu, jučer sam slučajno naletjela i još sam tu, recepti su savršeni i imam jedno pitanje, u torticama od sira i vanilje kao podlogu koristiš svijetli keks ako samo mogla napisat koji točno svijetli keks. HVALA!!!!!

    Sviđa mi se

  3. hvala cure:)volim_kuhati, canon imam.Marija, ne znam da li su to ti keksici, jer sam odnos sastojaka miksala u glavi:), ali ako jesu, bilo bi mi drago da sam ih dobro uskladila i pogodila:))) Ali, mala je razlika izmedju nekih keksica, jedan dodatak manje ili vise i ispadne sasvim novi keksic.Diana, na koju tortu od sita tocno mislis jer ih ima vise, a u torti od vanilije je keks petit beurre ili tako nesto slicno.

    Sviđa mi se

  4. hvala na odgovoru, tek sam danas uspjela zahvalit u nas u dalmaciji je veliko nevrijeme pa internet i linije luduju. mislila sam na torticu od sira (tako se zove) podloga je od nekog tamnog keksa, ali piše ili spekulas ili neki drugi čokoladni keks, hvala!!!!!!

    Sviđa mi se

  5. Hello Jasenka, sorry for not visiting in a long time, but like I’m telling everybody I will tell you to; my P.C. is driving me nuts; I can’t comment back on my own blog and I can’t access other blogs. I hope this problem will be solved soon. I like this cookies a lot; I want some for my coffee! Bring over a box and have a cup of coffee with me…!!!XOXOXO

    Sviđa mi se

  6. Diana, u tortici sa sirom sam koristila gingerbread cookies (home made)- imas ih na mom blogu, a drugi put kad sam ju pravila sam stavila amareto keksice, ako ih nemas stavi obicne petit keksice i stavi samo malo kakaa u prahu da dobiju boju, ili bilo koje kakao keksice ili cokoladne:)Nina, no problem:), thank you, I hope the problem will be solved, and until then I`m gonna bring you some cookies:)))

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s