Mak keksići


Ove sam si keksiće napravila po svom guštu, mak obožavam i uvijek me vrati u djetinjstvo, kad sam svake školske praznike provodila kod bake na selu. Polja puna crvenih cvjetova, miris makovnjače iz bakine kuhinje, a najdraže mi je bilo uroniti ruke u brdo malih makovih kuglica, u staroj drvenoj bakinoj posudi. Doslovno smo ga jeli sa žlicom, ili ravno iz osušenih makovih cvjetova. Ovi keksići su mi ispali baš onako kako sam htjela, prhki i krckavi, jer pošto je mak krckav, nisam htjela da tijesto bude mekano, već da cjelokupan dojam bude krckav. Za cca 55 kockica potrebno vam je:

350 g brašna
200 g šećera
200 g maslaca
1 jaje
30 g maka
na vrh žličice sode bikarbone
Maslac izradite sa šećerom. Dodajte jaje i dobro izmiksajte. Brašno prosijte sa malo sode bikarbone i promiješajte s makom. Malo po malo smjesu brašna i maka dodavajte smjesi od šećera i maslaca, a kad više ne budete mogli miksati, zamijestite tijesto rukama.
Oblikujte ga u kuglu i stavite u hladnjak na pola sata do sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom. Površinu pobrašnite, tijesto prepolovite, pola količine tijesta malo izradite rukama i tanko ga razvaljajte. Izrezujte tijesto kalupima po želji i pecite cca 7 do 10 minuta (ovisno o pećnici). Ne smiju potamniti, moraju ostati svjetli, pa pazite da ih ne prepečete. Kad se ohlade, pospremite ih u limenu kutiju i ponovite isto s drugim dijelom tijesta.

Prva slika imena Poppy seed cookies je ujedno i moja ulaznica za ovomjesečni foto natječaj Click: The photo event čiji su domaćini Jai and Bee sa bloga Jugalbandi. Tema ovog mjeseca je Stacks.

13 misli o “Mak keksići

  1. volim i mak i keksiće. a tvoji keksići su božanstveni,fantastični. recepti precizni i tačni. svaka čast,sve najbolje. i da bude još puno puno ovako lijepih keksića.pozdrav.

    Sviđa mi se

Komentiraj