Torta od ribizla/Red currant cake


Ovo je jedna jednostavna, brza, sočna i lagana tortica koju njezin slatko kiselkasti okus pretvara iz sasvim obične torte u ne tako običnu i malo posebniju. U voćnim kolačima i tortama volim kombinaciju kiselog i slatkog, a ribizle su se pokazale kao savršen izbor sezonskog voća, a možete koristiti i bilo koje drugo bobičasto voće, kao i višnje i trešnje.

When it comes to baking of a fruit cake, sweet and sour combination is what turns an ordinary cake into an extraordinary one, and that combination is my favourite. This cake is really simple, quick to bake, light and delicious. Red currants are excellent choice, but you can substitute them for all kinds of berries, and also cherries…

Biskvit x 2, promjer kalupa 23 cm/For the cake (round baking pan, 23 cm)
3 jaja/3 eggs
3 žlice brašna/3 tablespoons flour
pola čajne žlicice praška za pecivo/1/2 teaspoon baking powder
100 ml mlijeka/100 ml milk
3 žlice šećera/3 tablespoons sugar

Preljev od ribizla/Red currant sauce
500 g ribizla/500 g red currant
100 g šećera/100 g sugar
na vrh žlicice cimeta/1/4 teaspoon cinnamon
sok od jednog limuna/juice of whole lemon
100 ml vode/100 ml vode
2 žlice gustina + 4 žlice vode/2 tablespoons starch flour + 4 tablespoons water
Bijela krema/White filling
100 g naribane bijele cokolade/100 g finely chopped white chocolate
400 ml vrhnja za šlag/400 ml whipping cream
1 šlag fix (ukoliko je potreban)/1 cream fix (if needed)
1 vanilin šećer/10 g vanilla sugar or 2 drops vanilla extract
Dekoracija/Decoration
400 ml vrhnja za šlag/400 ml whipping cream
mljeveni bademi ili orasi/chopped nuts or almond
ribizle/red currants


PRELJEV OD RIBIZLI
Ribizle očistite, operite i osušite. U posudu na laganu vatru stavite vodu, šećer, limunov sok, kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte ribizle i cimet i kuhajte na laganoj vatri 10tak minuta.
Gustin promiješajte s 4 žlice vode, umiješajte u ribizle i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se skroz ohladi.

RED CURRANT SAUCE
Wash and dry red currants. Combine water, sugar, lemon juice in saucepan, and cook until sugar dissolves. Add red currants and cinnamon, and cook for 10 minutes. Combine starch flour and water, add to the currants mixture and cook till thick. Let it cool.
BISKVIT
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu pobrašnite. Žumanjke istucite sa šećerom.
Brašno promiješajte s praškom za pecivo. Dodajte ga žumanjcima, promiksajte pa dodajte mlijeko i opet promiksajte. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i umiješajte ga kuhačom lagano u smjesu od brašna i žumanjaka. Pecite ga cca 15 minuta, probajte čačkalicom. Sve isto ponovite za drugi biskvit, i ostavite da se ohlade.

FOR THE CAKE
Lightly flour 23 cm round baking pan. Beat egg yolks and sugar with an electric mixer, stir in flour and baking powder, mix well, add milk and mix again. In clean mixing bowl beat egg whites till stiff peaks form. Pour the egg whites into the egg yolk and flour mixture, mix carefully with wooden spoon, spread batter into the prepared pan, and bake in the owen on 180°for 15 minutes. Cool the cake. Make another layer using the same procedure.



BIJELA KREMA
Vrhnje za šlag istucite s vanilin šećerom, ako je potrebno dodajte šlag fix, ili ako je šlag nezaslađen dodajte šećera po želji. Bijelu čokoladu fino naribajte i umiješajte ju u šlag.
Preljev od ribizli podijelite na pola, i ostavite dvije žlice sa strane, za tanko premazati gornji biskvit. Prvi biskvit stavite na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu, premažite ga sa pola smjese ribizla, nanesite cijelu kremu, pa preko kreme nanesite drugu polovinu ribizli. Stavite na to drugi biskvit, premažite ga tanko sa dvije žlice preostalog preljeva. Stavite tortu u hladnjak.

WHITE FILLING
Whip the cream and vanilla sugar or vanilla extract, if needed add cream fix and sugar. Stir fine chopped white chocolate into whipped cream. Place first cake layer on a serving plate, spread with half of red currants sauce (put aside two tablespoons for the top of second layer). Spread white filling, then the other half of red currant sauce. Top with second cake layer, and spread the top with two tablespoons of red currant sauce.

DEKORACIJA
Istucite vrhnje za šlag sa vanilin šećerom i šlag fixom, ukoliko je potreban i premažite cijelu tortu. Na površini napravite valove, a sa strane ju zagladite i obložite mljevenim bademima ili orasima. Posipajte ju ribizlama i grubo narezanom čokoladom. Stavite u hladnjak da se rashladi i poslužite.

DECORATION
Beat whipping cream and frost sides and top. Gently press nuts or almonds around sides. Garnish with chopped chocolate and fresh red currants. Chill before serving.

Oglasi

27 thoughts on “Torta od ribizla/Red currant cake

  1. Sve slike na blogu su ti predivne! A recepti lijepo i razumljivo opisani čak i početnicima poput mene :)Zapele su mi za oko crvene bobice od šećera u prahu, limunovog soka i crvene boje (za ukras na torti od malina i limuna). Samo sam skeptična prema bojama iako su jestive, mogu li staviti umjesto boje npr. sok od maline ili jagode? pa čak ni ne traba biti toliko intezivna crvena. I možeš li mi molim te reći točnu količinu koja mi je potrebna da ukrasim tu jednu tortu, tj. omjer sastojaka?Još jednom sve pohvale za blog :-)Lila.

    Sviđa mi se

  2. hvala cure:))thanks Nina:))Draga Lila, hvala ti puno! Dapace, mozes staviti sok od malina ili jagoda, ili bilo kojeg voca crvene boje, isto tako i limunov sok, ako zelis bijeli icing:) Omjer sam radila odokativno, tako da tocne mjere nazalost nemam, ali pocni s 50 g secera u prahu, i mrvu soka, tako da smjesa bude jako gusta, ali ne pregusta da ju mozes istiskati kroz vrecicu. Ako bude pregusta, dodaj jos malo soka, i naravno, ako bude prerijetka dodaj opet malo secera. Istisni ih i ostavi da se suse, pazljivo ih stavljaj na tortu, i ako bude potrebno jos, nije problem napraviti jos jednu turu ili pola ture:)Nadam se da sam pomogla, i hvala ti na komentaru:))

    Sviđa mi se

  3. Ne znam sta prvo da pohvalim, recept, tortu, slike, ili cijeli blog?Tortu cu svakako probati napraviti, za tortama sam luda, a ova je prelijepa. Pretpostavljam da se bijela krema moze napraviti od istopljene cokolade pomijesane sa slatkim vrhnjem ili slagom (umjesto ribane cokolade), moram probatiHvala za recept i sve pohvaleJasmina

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s