Mud cake by Branka

English version below

Čim sam prvi put vidjela Brankin mud cake znala sam da ću ga što prije isprobati. Obožavamo čokoladne kolače, pogotovo ovako sočne, ukusne i izgledom neodoljive. Ovo je drugi put da ga radim, prvi put sam ga radila prije par dana za jednu svečanost i kad smo krenuli kući našla sam stalak doslovno polizan, a riječi hvale i potražnje za receptom nije nedostajalo:) Sa izvedbom kolača je sve teklo besprijekorno, nikakvih problema, jednostavno, a učinak fantastičan! Ovo je moj doprinos za ovomjesečnu igru FBI rukavice koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and bakes gdje proučavamo Brankin blog, i nadam se da cu stići napraviti još neke recepte koje sam namjeravala, a par sam ih već prije isprobala. Dolje slijedi copy paste recepta.

Potrebno Vam je slijedeće: (šalica je 250 ml) – originalni recept
1 1/2 šalice jake kave
1/4 šalice brandy
150 g tamne čokolade
250 g maslaca
2 šalice šećera
2 šalice brašna
1 žličica sode bikarbone
mali prstohvat soli
2 jaja lagano izmućena vilicom
1 žličica ekstrata od vanilije
Ganache krema:
1 šalica vrhnja
200 g tamne čokolade iskidane na komadiće
1 žličica maslaca

Uključiti pećnicu da se zagrije na 135 stupnjeva. Staviti kavu, brandy, čokoladu i maslac na paru ili na jako laganu vatru da se otope a kada je postalo sve glatka smijesa maknuti sa vatre i ostaviti desetak minuta da se malo ohladi. Lagano rashladjenu smjesu prebaciti u zdjelu od miksera. Prosijati brašno, sol i sodu te uz lagano miješanje mikserom (nije potrebana jaka brzina) postepeno dodavati suhe sastojke. Kada smo to izmiješali dodamo dva jaja i vaniliju,promiješati da smijesa bude jednolična i izliti u kalup od 23-24 cm.
Peći sat i pol vremena, a pečen kolač izvaditi, ostaviti nekoliko minuta u kalupu, a zatim
kalup skinuti i staviti da se hladi na rešetki. Ukrasiti po želji ganache kremom i poslužiti.
Ganache krema:
Na paru staviti vrhnje i čokoladu da se otope i kada je smijesa postala glatka dodamo i
maslac, dobro izmiješamo i ostavimo sa strane da se dobro rashladi, nemojte kremu stavljati u frizider jer će izgubiti sjaj.Kada je krema dobila dovoljnu gustinu za mazanje s njom namažemo cijelu tortu.
“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
Ingredients for Mud cake (origin recipe) :
1 1/2 cup black coffee
1/4 cup brandy
150 g dark chocolate
250 g butter
2 cup sugar
2 cup flour
1 teaspoon baking soda
pinch of salt
2 lightly beaten eggs
1 teaspoon vanilla
Ganache:
1 cup whipping cream
200 g dark chocolate pieces
1 teaspoon butter
Preheat owen to 135°. In a saucepan over low heat, heat coffee, chocolate, butter and brandy. Stir frequently until melted and smooth. Remove from the heat and cool slightly. Sift flour, salt and baking soda. Whisk gradually sugar and flour into chocolate mixture, continue beating until smooth and well blended. Add eggs and vanilla and stir well. Pour mixture into cake pan 23-24 cm. Bake for 1 hour and 30 minutes. Transfer cake onto wire rack to cool.
Ganache: In a saucepan over low heat, heat chocolate and cream, stirring frequently until melted and smooth, add butter and keep stirring until melted. Let it cool, and decorate cake.

Oglasi

17 thoughts on “Mud cake by Branka

  1. Vec dva tjedna citam postove sa laganim smjeskom na licu,Jasenka draga, Hvala ;))Kolac izgleda savrseno.Meni nije jasno zasto se drugima ne stisne krema, mislila sam da je do vrhnja….iskreno, ne znam.Svakako, odlicno izgleda ;)))

    Sviđa mi se

  2. uh kako ti je dobro ispala! sviđa mi se što ide brandy 🙂 mogla bih i ja probati jednom jer mislim da ovaj mjesec neću stići… ali nikad se ne zna 🙂 ova tamna boja tortice me obara s nogu 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s