Krema od lješnjaka/Hazelnut cream

ENGLISH VERSION BELOW

Ovaj mjesec istražujemo Majin blog, i za početak sam izabrala ovu kremu od lješnjaka. Lješnjake kao i sve orašaste plodove jako volim, tako da sam znala da će mi se ova krema svidjeti. Ja sam isto smanjila količinu mlijeka, i to poprilično, jer nisam imala ideju kako da poslije upotrijebim takvu rijetku kremu, a sa gušćom kremom se može puno toga. Sve je teklo po planu, osim što ju nisam blendala jer su mi lješnjaci bili fino samljeveni, pa sam ju samo procijedila kroz cjediljku. Okus je bio fantastičan, jedino što ću drugi put smanjiti količinu šećera, jer na takvu malu količinu mlijeka nije potrebno toliko šećera, dovoljno je slatka sama po sebi od čokolade. U svakom slučaju, odličan recept i odlična krema, i čekam duet:))

500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g šećera
200 g bijele čokolade
200 g preprženih lješnjaka
50 – 250 ml dugotrajnog mlijeka

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, u pleh poslažite lješnjake u jednom sloju i pecite ih cca 15 minuta, dok ljuskice ne potamne. Stavite ih u kuhinjsku krpu, zamotajte ju i trljajte ih dok se veći dio ljuske ne skine. Ostakak ljuske očistite i lješnjake sitno sameljite u multipraktiku.

Slatko vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati. Kad se šećer rastopi smanjite vatru pa dodajte čokoladu i miješajte dok ne rastopi. Dodajte mljevene lješnjake i na slaboj vatri kuhajte stalno miješajući dok smjesa ne postane gusta. Maknite s vatre i dodajte mlijeka po potrebi, do željene gustoće. Kad se malo ohladi prebacite u multipraktik i izmiksajte dok se ne izgube mrvice lješnjaka i krema postane glatka. Ako u kremi ima ljuskica od lješnjaka, procijedite ju.

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

HAZELNUT CREAM (origin recipe)
500 ml whipping cream (unwhipped)
200 g sugar
200 g white chocolate
200 g toasted hazelnuts, finely ground
50-250 ml long life milk

Preheat oven to 200 C. Place hazelnuts in a single layer on a shallow baking pan. Toast until the skins are almost black, about 15 minutes. Wrap hot hazelnuts in a clean kitchen towel, and rub until most of the skin have come off. Process nuts in the bowl of a food processor.
Boil the whipping cream and sugar, in a medium bowl over the low heat, until the sugar disolves.
Add white chocolate, stir until the chocolate is melted. Add hazelnuts, stir and cook over the low heat until the mixture is thick and creamy. Remove from the heat, add milk until you find your desired consistency, cool and process again till smooth and creamy. Strain the mixture.
Note: I added only 50 ml milk, because I wanted to have creamy spread consistency.
Oglasi

17 thoughts on “Krema od lješnjaka/Hazelnut cream

  1. Obožavam lješnjake, a i mom dragom su oni najdraži od svih orašastih plodova. Mislim da bi i ja mogla isprobati ovu kremu, samo ne da mi se čistiti lješnjake. :)Prekrasno izgleda ova krema, a fotke su divne. 🙂

    Sviđa mi se

  2. Meni je ovaj recept promakao 😦 a deluje mi tako interesantno. Lešnike imam, imam ih u selu, pa ću verovatno da isprobam i ovo pored ostalog što sam planirala. Fotke su ti super, ali to je za tebe standardno i uobičajeno. 🙂

    Sviđa mi se

  3. Pravila sam kremu i zaista je ukusna, ali mi je prerijetka za ista napraviti s njom, osim eventualno kao preljev. Zato sam dodala zelatinu i kad se krema stisnula namazala je po biskvitu. Bilo je odlicno, svima se svidjelo. Ana

    Sviđa mi se

  4. Odlično!Samo, ja sam do sada kremu od lješnjaka i oraha pravila jednostavinije:)1 litar mlijeka trajnog0,5 kg lješnjaka (potrebno ih je usitniti da budu kao griz)250 gr šećeraTo sve zamiješati i staviti na platu dok ne proključa, a zatim oko 45 minuta smanjiti temperaturu i povremeno miješati dok ne ispari višak tečnosti…Ne treba za ovo gustin ni vrhnje ni ikakvi dodaci… Možda 1 žlica kakaa :)U slučaju da ne možete čekati da se ukuha u čvršću smjesu, ne miješajte nekoliko minuta i onaj gusti dio će isplivatiOvaj recept je zdraviji i prirodniji i rezultira bogatim mirisom lješnjaka kroz cijelu kuću :)Pozdrav

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s