Tiramisu cheesecake

ENGLISH VERSION BELOW
Kad sam vidjela ovaj recept u knjižici Great Cheesecakes, odmah mi je zapeo za oko i nisam mogla dočekati da ga isprobam. Inače, većinu torti pečem u kalupu od 20 cm jer su mi ljepše i elegantnije, a i brže ih pojedemo. Zato mi se i svidio ovaj cheesecake, jer se radi u tako malom kalupu, dekorativan je za razliku od klasičnih primjeraka, a i moj mališa obožava sve što ima kavu u sebi, a o rumu neću ni pričati:), pa je to i bio jedan od razloga da ga što prije napravim. Potreban vam je kalup promjera 20 cm slijedeće:

PODLOGA
100 g mljevenih čokoladnih keksića (ja sam stavila Oreo keksiće)
2 žlice otopljenog maslaca
9 prepolovljenih piškota

NADJEV
1 žličica instant kave (nescaffe)
2 žlice ruma
500 g krem sira ili skute
250 g mascarponea
200 g šećera
1 žlica gustina
1 žličica vanilije
3 jaja
200 g kiselog vrhnja

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U posudi promiješajte mljevene keksiće i maslac, pa smjesu utisnite na dno kalupa. Piškote prepolovite na dva jednaka dijela i poslažite ih uz rub kalupa. U drugoj posudi rastopite kavu u rumu. Na srednjoj brzini izmiksajte krem sir i mascarpone, postepeno dodajte šećer dok se smjesa ne ujednači. Umiješajte gustin i vaniliju. Odjednom dodajte sva tri jaja i miksajte na laganoj brzini dok se smjesa ne postane jednolična. Dodajte kavu, promiješajte i usipajte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite ga 50 do 60 minuta, ovisno o pećnici. Lagano ga protresite, i ako se sredina kolača ne pomiče dok ga tresete, kolač je gotov. Izvadite ga iz pećnice i na vrući kolač po sredini, 1 cm od ruba stvaite kiselo vrhnje. Ostavite da se ohladi na žici 15 minuta. Otpustite obruč, pažljivo odvojite piškote od obruča i ostavite da se hladi još 30 minuta. Maknite obruč i ostavite da se cheesecake ohladi najmanje 4 sata, ili preko noći. Posipajte ga kakaom u prahu i šećerom u prahu prije serviranja i po želji posipajte čokoladnim komadićima.
“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
TIRAMISU CHEESECAKE (20 cm springform pan)

100 g finely crushed chocolate cookies (Oreo cookies)
2 tablespoons butter, melted
9 ladyfingers, split lengthwise

FILLING
1 teaspoon instant espresso coffee powder
2 tablespoons rum

500 g cream cheese
250 g mascarpone cheese
200 g sugar
1 tablespoon cornstarch
1 teaspoon vanilla
3 eggs
200 g sour cream

In a small bowl combine cookie crumbs and melted butter. Press onto bottom of 20 cm springform pan. Cut the ladyfingers in half crosswise, line side of pan with ladyfinger pieces.
For filling, dissolve coffee powder or crystals in rum. Beat cream cheese and mascarpone until combined. Gradually add sugar, beating on medium speed until smooth. Beat in cornstarch and vanilla. Add eggs all at once. Beat on low speed just until combined. Stir coffee mixture into cheese mixture. Pour filling into crust-lined pan. Bake in a 180 degree C oven for 50 to 60 minutes or until center appears nearly set when gently shaken. Remove from oven. Immediately stir sour cream, carefully spread over warm cheesecake to within about 1 cm of edge. Cool in springform pan on wire rack for 15 minutes. Carefully loosen ladyfingers crust from side of pan. Cool 30 minutes more. Remove sides of pan. Chill at least 4 hours before serving, or overnight. To serve, sift cocoa powder and powdered sugar over top and, if desired, sprinkle with shaved chocolate.

Oglasi

32 thoughts on “Tiramisu cheesecake

  1. Dakle, cheesecake je moj otrov u svim mogućim varijantama. S druge strane, ni tiramisu mi nije stran, tako da ovo zvuči kao pobjednička kombinacija! Vidim da će, s obzirom na količinu gostiju, kod tebe biti gužva pa je dobro da sam još sinoć, nakon što sam snimio post, skrušeno svoju šeficu pitao da li bi bila tako dobra pa da napravi ovaj kolač. Dobio pozitivan odgovor 🙂 Javit ćemo se s dojmovima, iako uopće ne sumnjam u ishod!Osim toga, fotke su ti u zadnje vrijeme općenito strava, i to mislim na najbolji mogući način! Rekao bih da je ova druga jako dobar materijal za DMBLGIT 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s