ENGLISH VERSION BELOW
Inače jako volim brusnice, svježe su mi najomiljenije, mada nemam ništa protiv i onih sušenih. Ali umak od svježih brusnica mi je daleko bolji nego onaj od sušenih, pa sam jedva dočekala da stignu u trgovinu. Ovaj put sam umak odlučila iskombinirati u keksićima, i bili smo i više nego zadovoljni. Dobar dio je otišao već nakon vađenja iz pećnice, a niti ostatak nije dugo trajao. Za cca 30 keksića potrebno vam je:
UMAK OD BRUSNICA
200 g svježih brusnica
sok od jedne narandže
sok od jednog limuna
100 g šećera
pola žličice cimeta
1/4 žličice kardamoma
U posudi na srednjoj vatri rastopite šećer u limunovom i narandžinom soku, trebali bi imati oko 100 ml tekućine ukupno. Dodajte cimet i kardamom. Umiješajte brusnice i kuhajte ih oko 10 minuta, dok ne popucaju. Maknite ih s vatre i premjestite u drugu posudu i stavite u hladnjak. Što se duže umak bude hladio to će se više zgusnuti. Ostavite da se hladi dok ne dobijete jako gustu smjesu.
TIJESTO
250 g brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer ili pola žličice esencije vanilije
1 žličica praška za pecivo
naribana korica jedne narandže
sok od pola narandže
125 g maslaca
1 jaje
U multipraktiku promiješajte brašno i šećer, dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo i naribanu koricu narandže. Dobro izmiksajte, pa dodajte hladan maslac narezan na komadiće. Promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, dodajte jaje i na kraju sok od pola narandže. Sve dobro izmiksajte, tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Nakon sat vremena, tijesto dobro izradite rukama na pobrašnjenoj podlozi i što tanje razvaljajte. Izrezujte kalupom željene oblike, i poredajte ih na pleh koji ste obložili pek papirom. Na svaki izrezani keksić stavite po žličicu nadjeva (ovisno o veličini izrezanog keksića), i poklopite ga drugim izrezanim keksićem, a prstima slijepite krajeve tijesta. Isto tako možete donji dio keksića izrezati većim kalupom, staviti nadjev i drugi keksić, i onda manjim kalupom izrezati cijeli keksić, i takodjer još malo s rukama pritisnuti, kako nadjev ne bi iscurio. Svaki keksić uvaljajte u kristalni šećer i pecite ih cca 10 minuta, ne bi smjeli potamniti. Ostavite da se skroz ohlade na žici i kasnije pospremite u limenu kutiju.
CRANBERRY FILLED COOKIES (cca 30 cookies)
wow sono splendidi! chissà che buoni!
Sviđa mi seSviđa mi se
zaista si kraljica keksa :)fenomenalno izgledaju…
Sviđa mi seSviđa mi se
mene tvoji keksici ubijaju u pojam !!:)) tako su svi dobri,nema kojimja nebi probala !! bas tako “Kraljica keksica!”
Sviđa mi seSviđa mi se
Potpisujem gore navedeno!Keksići imaju tu sposobnost, obuzeti čovjeka, imaju nebrojene mogućnosti :), a tebi to stvarno ide od ruke!Prekrasni su!Nego, ja nikad nisam vidjela svježu brusnicu, a baš bih voljela probati.
Sviđa mi seSviđa mi se
These look just delicious!
Sviđa mi seSviđa mi se
izgledaju kao iz neke najfinije francuske pekarnice.
Sviđa mi seSviđa mi se
Keksi u zvojoj izvedbi su uvek perfektni i savršeni!
Sviđa mi seSviđa mi se
Uh, svaki put me oduševiš keksima. Nema ti kraja!
Sviđa mi seSviđa mi se
Kako su divni. :)Nikad nisam probala svježe brusnice, a čula sam da su jako kisele, da se one zapravo svježe ne jedu?!Vidjela sam da sad od Leda postoje zaleđene brusnice, a svježe nigdje. Mogu li se u ovom receptu koristiti začeđene?
Sviđa mi seSviđa mi se
thank you federica, Jane thanks:)hvala cure:)Andrea, istina, okus svjezih je jako kiseo koliko god bile zrele, i ja ih ne mogu tako jesti. Inace, ja dolazim do njih jedino u americkoj trgovini, inace svjeze nisam nigdje vidjela za kupiti. Naravno, zamrznute mozes upotrijebiti u ovom receptu i bilo kojem drugom gdje idu svjeze brusnice i ponasas se s njima kao i sa svjezima, hvala ti:)
Sviđa mi seSviđa mi se
izgledaju fantastično!! ni ja nikad nisam probala svježe i sad me baš zanima koliko su kisele… svaki tvoji novi keksići su bolji od prethodnih! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
prekrasni su, ma izgledaju totalno fantastično, prhko .. sočno mmmm !
Sviđa mi seSviđa mi se
Prekrasne boje i slike, svakako vrijedi probati. Nisam ljubitelj sušenih brusnica ali ću pričekati do proljeća svjeće brusnice 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Potpisujem maslinku – stvarno si kraljica keksica :)Fotkice fenomenalne!!!
Sviđa mi seSviđa mi se
I’m very grateful you had this recipe in English. Thank-you so much.Laura
Sviđa mi seSviđa mi se
These cookies are so soft inside and with crispy texture around..looks absolutely amazing and delicious!
Sviđa mi seSviđa mi se
I ja potpisujem maslinku! I nemam više što dodati! Fantazija od keksića…
Sviđa mi seSviđa mi se
These look great!
Sviđa mi seSviđa mi se
these look incredible! when cranberries go on sale, I might need to bake my own batch. and thanks for the English recipe.cheers,*heather*
Sviđa mi seSviđa mi se
predivni keksici, recept sam preuzela i uskoro cu ih napraviti, bas mi se jako svidjaju !
Sviđa mi seSviđa mi se
Josipa, poprilicno su kisele:))Jubistacha, ne vjerujem da ces u proljece pronaci svjeze brusnice, jer je njima sezona u kasnu jesen, odnosno sada u ovo vrijeme.Oklagija, hvala ti:)) Laura, thank you for stopping by and you are welcome:)Maria, thanks:) Snjezo hvala ti, Branka, hvala ti, nadam se da ces biti zadovoljna.Barry C. Parsons, thaanks:)Heather, thank you and you`re welcome:))
Sviđa mi seSviđa mi se
predivni keksiči 😉 sve pohvale …
Sviđa mi seSviđa mi se
Kako su lepi. Ja barem par puta nedeljno kupim sveze brusnice, sos jako volimo. Ovo izgleda preukusno, napravicu ih uskoro.Sjajne fotke, kao i uvek 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Looks great-I love that food can cross the borders and bring people together! I am all the way in Florida!
Sviđa mi seSviđa mi se
Fantazija kao uvijek svaki keksici, bravo a fotkice prekrasnice!!
Sviđa mi seSviđa mi se
I ja volim brusnice,ali kod nas nisam vidjela svijeze,ali ih ima suhih i zamrznutih,,,keksici,kao i fotografije su bozanstveni !!!
Sviđa mi seSviđa mi se