Punjeni keksići sa umakom od brusnica/ Cranberry filled cookies

ENGLISH VERSION BELOW
Inače jako volim brusnice, svježe su mi najomiljenije, mada nemam ništa protiv i onih sušenih. Ali umak od svježih brusnica mi je daleko bolji nego onaj od sušenih, pa sam jedva dočekala da stignu u trgovinu. Ovaj put sam umak odlučila iskombinirati u keksićima, i bili smo i više nego zadovoljni. Dobar dio je otišao već nakon vađenja iz pećnice, a niti ostatak nije dugo trajao. Za cca 30 keksića potrebno vam je:

UMAK OD BRUSNICA
200 g svježih brusnica
sok od jedne narandže
sok od jednog limuna
100 g šećera
pola žličice cimeta
1/4 žličice kardamoma

U posudi na srednjoj vatri rastopite šećer u limunovom i narandžinom soku, trebali bi imati oko 100 ml tekućine ukupno. Dodajte cimet i kardamom. Umiješajte brusnice i kuhajte ih oko 10 minuta, dok ne popucaju. Maknite ih s vatre i premjestite u drugu posudu i stavite u hladnjak. Što se duže umak bude hladio to će se više zgusnuti. Ostavite da se hladi dok ne dobijete jako gustu smjesu.


TIJESTO
250 g brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer ili pola žličice esencije vanilije
1 žličica praška za pecivo
naribana korica jedne narandže
sok od pola narandže
125 g maslaca
1 jaje

U multipraktiku promiješajte brašno i šećer, dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo i naribanu koricu narandže. Dobro izmiksajte, pa dodajte hladan maslac narezan na komadiće. Promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, dodajte jaje i na kraju sok od pola narandže. Sve dobro izmiksajte, tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Nakon sat vremena, tijesto dobro izradite rukama na pobrašnjenoj podlozi i što tanje razvaljajte. Izrezujte kalupom željene oblike, i poredajte ih na pleh koji ste obložili pek papirom. Na svaki izrezani keksić stavite po žličicu nadjeva (ovisno o veličini izrezanog keksića), i poklopite ga drugim izrezanim keksićem, a prstima slijepite krajeve tijesta. Isto tako možete donji dio keksića izrezati većim kalupom, staviti nadjev i drugi keksić, i onda manjim kalupom izrezati cijeli keksić, i takodjer još malo s rukama pritisnuti, kako nadjev ne bi iscurio. Svaki keksić uvaljajte u kristalni šećer i pecite ih cca 10 minuta, ne bi smjeli potamniti. Ostavite da se skroz ohlade na žici i kasnije pospremite u limenu kutiju.

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
CRANBERRY FILLED COOKIES (cca 30 cookies)
Cranberry sauce
200 g fresh cranberries
juice of one lemon
juice of one orange
100 g sugar
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 tespoon cardamom, ground

In a medium saucepan over medium heat, dissolve the sugar in the orange and lemon juice. Add cinnamon and cardamom. Stir in the cranberries, and cook until they start to pop, about 10 minutes. Remove from heat, and transfer to a bowl. Cranberry sauce will thicken as it cools.

Cookie dough
250 g flour
100 g sugar
1 vanilla sugar or 1/2 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon baking powder
grated orange zest
juice of half orange
125 g butter
1 egg
Whisk together flour, sugar, vanilla sugar or vanilla extract, orange zest and baking powder in a food processor. Mix well. Stir in cooled, sliced butter and mix until combined, add egg and orange juice and mix again. Wrap the dough in plastic and refrigerate for 60 minutes. On a well floured surface knead the dough. Roll the dough as thinly as possible. Using a small cookie cutter, cut out dough and transfer to a baking sheet, leaving space between each cookie. Place 1 teaspoon (depends on cookie size) of the cranberry mixture in the center of each cookie. Place another piece of dough on top of the mixture and pinch the edges of the cookie together. Roll each cookie in granulated sugar and bake in 180 C oven for 10 minutes. Remove and cool on wire racks.

26 misli o “Punjeni keksići sa umakom od brusnica/ Cranberry filled cookies

  1. Potpisujem gore navedeno!Keksići imaju tu sposobnost, obuzeti čovjeka, imaju nebrojene mogućnosti :), a tebi to stvarno ide od ruke!Prekrasni su!Nego, ja nikad nisam vidjela svježu brusnicu, a baš bih voljela probati.

    Sviđa mi se

  2. Kako su divni. :)Nikad nisam probala svježe brusnice, a čula sam da su jako kisele, da se one zapravo svježe ne jedu?!Vidjela sam da sad od Leda postoje zaleđene brusnice, a svježe nigdje. Mogu li se u ovom receptu koristiti začeđene?

    Sviđa mi se

  3. thank you federica, Jane thanks:)hvala cure:)Andrea, istina, okus svjezih je jako kiseo koliko god bile zrele, i ja ih ne mogu tako jesti. Inace, ja dolazim do njih jedino u americkoj trgovini, inace svjeze nisam nigdje vidjela za kupiti. Naravno, zamrznute mozes upotrijebiti u ovom receptu i bilo kojem drugom gdje idu svjeze brusnice i ponasas se s njima kao i sa svjezima, hvala ti:)

    Sviđa mi se

  4. Josipa, poprilicno su kisele:))Jubistacha, ne vjerujem da ces u proljece pronaci svjeze brusnice, jer je njima sezona u kasnu jesen, odnosno sada u ovo vrijeme.Oklagija, hvala ti:)) Laura, thank you for stopping by and you are welcome:)Maria, thanks:) Snjezo hvala ti, Branka, hvala ti, nadam se da ces biti zadovoljna.Barry C. Parsons, thaanks:)Heather, thank you and you`re welcome:))

    Sviđa mi se

Komentiraj