ENGLISH VERSION BELOW
Obožavam mascarpone kako u kolačima, tako i u slanim jelima. Vrlo zahvalna vrsta sira koja trpi razne kombinacije, baš zbog svog neutralnog okusa. Ove tortice, osim što su dekorativne, vrlo brzo su gotove, ne peku se i potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj ukusni desert. Od slijedećih sastojaka dobila sam 4 male tortice promjera 9 cm, a ukoliko nemate metalne prstenove možete iskoristiti prazne konzerve, kojima izrežete i dno i površinu. Ovo je ujedno i moja ulaznica za ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je, a tema ovog mjeseca je sir koju je izabrala Nada sa bloga Just good food.
150 g izmrvljenih Oreo keksića
60 g otopljenog maslaca
250 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja za šlag
1 šlag fix
1 ravna žlica želatine + 3 žlice hladne vode
100 g šećera
100 g otopljene tamne čokolade
i još 100 g otopljene tamne čokolade za dekoraciju
1 žlica ulja Izmrvljene keksiće dobro promiješajte sa otopljenim maslacom i utisnite ih u pripremljene kalupe. Čokoladu otopite na pari, a želatinu otopite sa tri žlice hladne vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Slatko vrhnje za šlag istucite sa šlag fixom. Mascarpone i šećer dobro promiješajte. Sjedinite mikserom mascarpone i slatko vrhnje i dodajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri. Dobro izmiksajte, smjesu podijelite na dva dijela. U pola smjese dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte. U svaki kalup ravnomjerno nanesite tamnu kremu, pa onda svjetlu kremu. Po želji posipajte izmrvljenim keksićima i ukrasite po želji, stavite u hladnjak na par sati da se dobro ohladi. Kad se ohlade, skinite prstenove tako da nožem prođete oko ruba kalupa. Za dekoraciju sam otopila dodatnih 100 g čokolade na pari, od pek papira izrezala trake (28 x 3,5 cm), premazala ih tankim slojem čokolade i zaljepila oko svake tortice, stavila sam u hladnjak na par minuta i nakon toga odvojila papir od čokolade.
“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
CHOCOLATE MASCARPONE MINI CAKES – for four 9 cm baking rings
150 g Oreo cookie crumbs
60 g melted butter
250 g mascarpone cheese
200 ml whipping cream
1 cream fix
1 tablespoon unflavored gelatin + 3 tablespoons cold water
100 g sugar
100 g melted chocolate
Decoration
100 g chocolate
1 tablespoon oil
In a small bowl combine cookie crumbs and melted butter. Press into bottom of each 9 cm baking ring. Melt the chocolate in a bowl set over barely simmering water. Place the gelatin and cold water in a small bowl and let the mixture sit for about 10 minutes. Whip the cream and cream fix until stiff. Beat mascarpone cheese and sugar until smooth and creamy. Fold whipped cream into cheese mixture, add melted gelatin and mix well. Divide the mixture into 2 equal portions. Stir melted chocolate into one of divided portion and mix well. Divide chocolate mixture evenly between the prepared baking rings. Divide white mixture evenly over chocolate mixture, decorate with cookie crumbs if you wish, and refrigerate for at least 3 hours. For decoration, melt chocolate and oil in a bowl set over barely simmering water. Using a spatula, spread the melted chocolate on a sheet of waxed paper (28 x 3,5 cm). Wrap chocolate sheets around each cake. Refrigerate them for a few minutes and then peel away the sheet of waxed paper.
Draga moja, ovo je fenomenalno! Receptic za desetku, slikice ko bombonice :)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Ajoj! Ovo je fantastično krasno !!
Sviđa mi seSviđa mi se
Ajme ovo je prekrasno. Obožavam mascarpone, kao i sve sireve uostalom. Divim se tvojoj preciznoj izvedbi i fotografijama. :)Reci mi, molim te, radi li se ovdje o kalupima kao za tortu s odvojivim stranicama samo malima?Nisam to vidjela kod nas, a možda bi se ovo moglo napraviti i onako s bocom kako je Monika jednom objasnila?Predivno mi izgledaju tako male tortice i to definitivno jednom moram probati napraviti. 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
hvala cure:)Andrea, nisu kao kalupi za tortu, dakle ne odvajaju se stranice, a zovu se i izgledaju kao prsten i metalni su, nemaju dno. mozes slobodno raditi s konzervama, ili kako nam je Monika objasnila s plasticnim bocama. Hvala ti:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Wow, Jasenka, I don’t know what to say… I’m speechless really. So perfect cakes! Fantastic! Compliments!
Sviđa mi seSviđa mi se
nemam riječi…ovo je božanstveno…eto već 10 minuta ovdje sjedim i slinim nad fotkama, to je sve što ću reći 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
ocarana sam… predivno, prefino i prelepo…
Sviđa mi seSviđa mi se
Bez teksta sam…čarobno je…
Sviđa mi seSviđa mi se
Predivan recept,sjajne fotkice sve na vrhunskom nivou!!!
Sviđa mi seSviđa mi se
oborile su me s nogu ove tortice! savršeno, savršeno! a o fotkama da ni ne pričam… još ova čokoladni obruč, genijalno! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Savršeno izgledaju, zaista besprijekorno i tako su slatki što su u malenoj formi.
Sviđa mi seSviđa mi se
Timna vježba klavir, ja pregledavam vaše nove postove i otvorim tvoj i vrisnem, djete je skoro opalo sa stolca, rekla mi je da nisam normalna!Kaj da ti velim, upravo sam granično zavidna, kak ti to dobro izgleda!!!!! :))
Sviđa mi seSviđa mi se
What a fabulous post… can’t wait to check out the rest of your blog!:)ButterYum
Sviđa mi seSviđa mi se
what is cream fix
Sviđa mi seSviđa mi se
Absolutely gorgeous and I am sure it taste just as delicious. Great photos by the way!
Sviđa mi seSviđa mi se
what’s cream fix?! i really want to make this, but what is it…? D:
Sviđa mi seSviđa mi se
I was going to ask the same thing about the cream fix.
Sviđa mi seSviđa mi se
uh što sada reći :), jednostavno sam očarana, kolačićima, izvedbom, izgledom, fotkama, …., draga ovo ti je sve skupa savršeno !!! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
hvala vam cure:)Thank you so much ButterYam and Jo :)I used cream fix, because my whipping cream wasn`t so stiff, but there`s no need to use it if you have a nice and stiff whipping cream, so just ignore that cream fix in the recipe.
Sviđa mi seSviđa mi se
bez riječi sam.. ti si stvarno prava umjetnica.
Sviđa mi seSviđa mi se
Süper bir lezzet!
Sviđa mi seSviđa mi se
What beautiful, decadent little cakes and gorgeous food styling! I’d love to taste one of these.
Sviđa mi seSviđa mi se
Ja sam totalno odusevljena i receptom i izgledom kolacica i slikama. Bravo.
Sviđa mi seSviđa mi se
Apsolutno savrsenstvo!U svakom smislu
Sviđa mi seSviđa mi se
oh, so it’s like a piping get (in the states) or even using a gelatin to firm the whipping cream.
Sviđa mi seSviđa mi se
Ajme prelijepe su ti tortice! Ma savršene!Htjela sam te pitati samo da li bi ovaj biskvit iz tvoje karamel torte pasao uz neku voćnu kremu? Izgleda mi jako fino, mekano, a nisam nikad jela biskvit bez bjelanjaka… Pozdrav! ps. veselim se tvojim receptima, uvijek mi daš neku inspiraciju.. Lili.
Sviđa mi seSviđa mi se
hvala cure:)thank you Jamie:)Yes, but ih you have a right (normal) whiping cream, you don`t have to use anything to firm it. I have to use it this time, only beacuse whipping cream wasn`t good.Hvala Lili:) Taj biskvit ti je pogodan za apsolutno sve, tako da nema brige, i predobar je:)
Sviđa mi seSviđa mi se
hej! zahvaljujući Ljilji sam došla do ove krasotice, i kako sam početnica, njena pomoć i savjeti su mi pomogli da nadmasim sva svoja ocekivanja. I tebi beskrajno hvala na predivnom receptu! Umjetnica si! Torta je bila vrhunac maminog rođendana, i opet ću ju napravit. Svi jedva cekamo!http://omnia.coolinarika.com/slike?tag=heavenly-cake
Sviđa mi seSviđa mi se
Neopisivo lijepo!
Sviđa mi seSviđa mi se
Prekrasno je,prava fantazija.
Sviđa mi seSviđa mi se
Prekrasno, fališ mi znaš već gdje
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Vera 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se