Čokoladna torta sa kremom od maslaca i kave/Chocolate cake with espresso buttercream

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Ova torta mi je odmah privukla pažnju kad sam ju vidjela na blogu My baking adiction, jer volim kolače i torte koje imaju puno slojeva, a i zbog kontrasta bijele kreme i tamnog biskvita. Kad je Ljilja sa bloga Chocolate dust odabrala kavu kao temu za ovaj mjesec, nisam više čekala ni sekunde jer nije bilo boljeg povoda da ju napravim obzirom da je ona bila i rođendanska torta za mog dragog i moja ulaznica za ovomjesečnu igru. Vrlo je jednostavna za napraviti, jako lijepo izgleda i svi su bili oduševljeni okusom. Inače obožavam kavu, svakodnevno je neizostavni dio mog jutarnjeg rituala, volim njen miris i okus u desertima i kolačima. Ako ikad zatrebate čokoladnu bombu toplo preporučujem ovaj recept, a original se nalazi na oprah.com stranici.

Sastojci za biskvit:
300 g šećera
170 g brašna
85 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
3/4 žličice soli
2 jaja
180 ml mlijeka
6 žlica ulja
2 žličice esencije vanilije
180 ml vruće vode
Krema od maslaca i kave
4 žumanjka
150 g šećera
60 ml vode
230 g omekšalog maslaca
2 žličice kave
1 žlica vruće vode

Ganache krema
340 g tamne čokolade (ja sam koristila mliječnu kuverturu), u komadićima
60 g maslaca narezanog na komadiće
240 ml slatkog vrhnja za šlag
1 žlica šećera

BISKVIT
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh 40 x 25 cm obložite pek papirom. U većoj posudi promiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugoj posudi mikserom izmješajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Postepeno dodavajte smjesu od jaja u smjesu od brašna i miksajte 5 minuta. Smanjite mikser i dodajte vruću vodu i miješajte dok se sve ne ujednači. Smjesu prebacite u pleh, poravnajte i pecite 20 do 25 minuta. Ostavite da se skroz ohladi i prerežite biskvit na tri jednaka dijela.

KREMA OD MASLACA I KAVE

Na srednjoj brzini miksajte žumanjke 5 minuta. U međuvremenu u manjoj posudi promiješajte šećer i 60 ml vode, stavite na srednju vatru i kuhajte dok se sav šećer ne otopi, i dok smjesa ne zakuha. Pojačajte vatru i kuhajte sirup dok ne dosegne temperaturu od 115 stupnjeva. Sirup odmah dodajte žumanjcima u tankom mlazu. Smjesu miksajte dok se skroz ne ohladi, oko 10 minuta. Postepeno dodavajte žlicu po žlicu maslaca i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U šalici promiješajte kavu s vrućom vodom i umiksajte u smjesu.
Kremu ravomjerno raspodijelite na dva jednaka dijela, stavite prvi biskvit na tanjur, premažite ga sa pola kreme, stavite drugi biskvit na kremu i na njega nanesite ostatak kreme.

GANACHE KREMA U veću posudu stavite maslac i komadiće čokolade. U drugoj posudi promiješajte vrhnje za kuhanje i šećer, kuhajte na srednjoj vatri do točke vrenja. Prelijte vruće vrhnje preko čokolade i maslaca i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, (dok se sav maslac i čokolada ne istope), i dalje miješajte dok ne dobijete gustu kremu, oko 15 minuta. Ja sam kremu ostavila da se hladi i u međuvremenu sam ju svakih 10 tak promiješala. Kremom premažite cijelu tortu i stavite ju u hladnjak na sat vremena da se stisne.

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
CHOCOLATE CAKE WITH ESPRESSO BUTTERCREAM adapted from
My baking addiction

ORIGIN RECIPE from My baking adiction
For the cake:

1 1/2 (300 g) cups sugar
1 1/3 (170 g) cups all-purpose flour
2/3 (85 g) cup unsweetened cocoa
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
2 large eggs
3/4 (180 ml) cup milk
6 tablespoons canola oil
2 teaspoons pure vanilla extract
3/4 (180 ml) cup very hot water

For the espresso buttercream
4 large egg yolks
3/4 (150 g) cup sugar
2 sticks (230 g) unsalted butter, softened
2 teaspoons instant espresso powder
1 teaspoon very hot water

Ganache
12 ounces (340 g) bittersweet chocolate, chopped
4 tablespoons (60 g) unsalted butter,softened and diced
1 cup (240 ml) heavy or whipping cream
1 tablespoon sugar

Cake Preheat oven to 375°F (180 C). Line a 15 1/2″ x 10 1/2″ (40 x 25 cm) jelly-roll pan with parchment paper, spray paper with nonstick cooking spray. In the bowl of an electric mixer fitted with a whisk attachment, combine sugar, flour, cocoa, baking powder, baking soda, and salt at medium speed until blended. In another bowl, whisk eggs, milk, oil, and vanilla. Gradually beat egg mixture into flour mixture, about 5 minutes. Shift mixer to low speed; add hot water until blended. Pour batter into pan. Bake until toothpick comes out of the center clean, 20 to 25 minutes. Cool cake completely.

Espresso buttercream In the bowl of an electric mixer fitted with a whisk attachment, beat egg yolks at medium speed until they become lemon colored and ribbon like when beaters are lifted, about 5 minutes. Meanwhile, in a small saucepan, combine sugar and 1/4 cup water. Cook over medium-low heat, swirling pan occasionally, until sugar completely dissolves and syrup just comes to a boil. Increase heat to high; boil syrup until it registers 238°F (150 C) on a candy thermometer. With the mixer on medium speed, immediately add syrup to beaten egg yolks in a thin, steady stream. Beat mixture until it cools to room temperature and is light and fluffy, about 10 minutes. Gradually add butter, 1 tablespoon at a time, until completely incorporated. In a cup, dissolve espresso powder in hot water; beat into buttercream.

Ganache
In a large bowl, combine chocolate and butter. In a small saucepan, heat cream and sugar over medium-high flame, stirring occasionally, until small bubbles appear around edge of pan. Pour hot cream over chocolate; stir until chocolate and butter melt and mixture is completely smooth. Cool, stirring occasionally, until thickened but not pasty, about 15 minutes.
Invert cake onto a large wire rack; peel off parchment paper. Invert cake again onto a large cutting board. With a serrated knife, cut cake into equal thirds.
Set a large wire rack over a sheet of waxed paper. Arrange one cake layer on rack; spread half of buttercream evenly over top. Add another cake layer; spread top with remaining buttercream. Place remaining cake layer on top.
Pour ganache over top of cake, spreading with a spatula so it coats the sides. If ganache does not cover sides completely, pour any excess that has collected on the waxed paper back into bowl and spread again. Refrigerate cake until ganache sets, about 1 hour. Use two large spatulas to transfer cake onto a serving plate.

Oglasi

51 thoughts on “Čokoladna torta sa kremom od maslaca i kave/Chocolate cake with espresso buttercream

  1. Prvo dragom želim sretan rođendan. :)I moj jutarnji ritual obavezno uključuje kavu, zapravo kava je moj jutarnji ritual. Volim njen miris, volim nje okus, volim je u kolačima…Jako mi se sviđa tvoj odabir recepta. Torta izgleda stvarno savršeno i jako kremasto. Morat ću je jednom napraviti. Ti si je majstorski složila i prezentirala. :)Jako mi se sviđaju i ove desertne vilice, baš su nekako strainski romantične. 🙂

    Sviđa mi se

  2. Olala! Draga moja, torta je fenomenalna. Korice izgledaju jako fino, mekano i vlazno. Kremice su fantasticne, ukus je sigurno savrsen :))))Dragom srecan rodjendan a tebi hvala sto si nas pocastila ovako divnim receptom 🙂

    Sviđa mi se

  3. ma svaka čast onoj graniti od kivija, ali ovo sam ja čekala 😉 baš tražim neki dobar recept za tortu od kave i upravo sam ga našla… jedino me malo zabrinjava ova krema od maslaca… osjeti li se on prejako ili ipak dominira kava? p.s. sretan rođendan mužu :))

    Sviđa mi se

  4. sretan rođendan i sve najbolje želim tvom zakonitom! 🙂 uz ovu tortu uvjerena sam da je rođendan protekao slatko. torta je fenomenalna i ti si je napravila i prezentirala tako savršeno da čovjek zaista ostaje bez daha. kava je i moj jutarnji (i popodnevni) ritual i obožavam je, baš kao o njen okus u kolačima. ovo će vrlo brzo doći na red za isprobavanje, možda čak već ovaj vikend kad nam dolaze gosti 🙂

    Sviđa mi se

  5. Sretan rodjendan mužiću! Kavica ujutro na prazan želudac – to je jedino čemu se ujutro veselim kada zazvoni budilica. Obožavam je i u kolačima, a ovaj tvoj izgleda savršeno!

    Sviđa mi se

  6. Andrea hvala ti, ja isto ne zapocinjem dan bez kave:)Marija, hvala ti, onda smo iste:)))Ljiljo, hvala ti puno, bas mi je drago da ti se svidja:)Melrose, hvala ti:))Snjezo, hvala ti, sigurna sam da bi ti se svidjela:)Monika, hvala:)) sigurna sam da ce ti se svidjeti, toplo ju preporucujem:)Josipa:)) hvala ti, u kremi definitivno dominira kava, ja inace nisam ljubitelj krema od maslaca, ali ova je cak i mene odusevila:)Maslinka, hvala ti:)Eoc, thank yu:)Dunja, hvala ti, mislim da se ne bi razocarala:)Majo, hvala ti:)Dajana, hvala ti:)Meemoria, thank you:)Tadeja, hvala ti puno:)Vali, jedino i meni na prazan zeludac, nikako drugacije:)) Hvala ti:)Vera hvala ti puno:)

    Sviđa mi se

  7. prvo – sretan rođendan mužu ! 🙂 zatim, odabrala si mu odličnu tortu, napravila je još bolje , a kako izgleda i kakve su slike…., savršeno !! Čim sam otvorila stranicu rekla sam “wow – super !”. Moje guštanje u kavi se svodi uglavnom na onu jutarnju koja je obavezna, a dalje mi više nije toliko zanimljiva, ne ljubim je previše ni u kolačima, kremama i slično, ali kada sam vidjela ovu tortu mogla bih je početi ljubiti :). Kako vidim po sastojcima, kave niti nema toliko da preuzme ostale okuse. Kako god, ostaje mi za reći – jedna divna torta !

    Sviđa mi se

  8. Gago, hvala ti, uvjerena sam da bi ti se svidjela:)Anh, thank you:)Emi, thank you:)Branka hvala ti, kava se dosta osjeti, iako je mala kolicina unutra, u stvari ugusi okus maslaca sto je jako bitno.shulden, thank you so much:)

    Sviđa mi se

  9. Torta izgleda fenomenalno, ali nije mi jasno da li u ganache kremu ide slatko vrhnje za šlag ili vrhnje za kuhanje? (u sastojcima piše slatko vrhnje za šlag, a u postupku pripreme vrhnje za kuhanje).

    Sviđa mi se

  10. cao slucajno sam naisla na ovaj sajt,odmah sam sebi rekla da cu da isprobam ovu tortu,na slici izgleda prefinjeno,cim sam je zamesila videla sam da nece ispastiko sa slike,bilo je puno vodeno,nije mi jasno onako puno secera a tako malo brasna i jaja,kad sam je ispekla ,kore nije bila ko vasa nego tanka i teska,u cemu je greska…molim vas da mi odgovorite

    Sviđa mi se

    1. ne znam stvarno sto je poslo po zlu, jer sam taj biskvit radila puno puta i za druge kreme. jeste se drzali tocno mjera i recepta? mozda ste previse miksali smjesu?

      Sviđa mi se

  11. Odličan recept, gledam ga i gledam i nisam sigurna koliko je izvedivo bez mjerenja temperature šećera? Nemam termometar za šećer, niti trenutno neku namjeru kupiti ga, a tortu bi tako rado napravila. Postoji li kakva zaobilaznica? 🙂

    Sviđa mi se

    1. Helena, naravno 🙂 Znaci kad smjesa provri, kuhajte ju jos oko 9 minuta, a ako zelite biti sigurni da je ipak sve u redu, mozete uzeti malo sirupa, staviti ga u hladnu vodu i trebala bi se stvoriti loptica. Nadam se da cete biti zadovoljni ako probate!

      Sviđa mi se

  12. Odlučila sam ovu tortu ispeći suprugu za rođendan ..I moram priznati da me je baš namučila…Tijesto za biskvit ,rijetko,vodenasto, mislila sam -nema šanse da se ispeče… Pekla sam je oko 40 min. kad vidi čuda biskvit mek, lagan, odličan.
    Nisam baš ni ljubitelj buttercream, a ovaj je baš odlučilo da se razdvoji (neujednačena temperatura,znam,ali …)ajde i to sam uspjela spasiti.Nekako sam sve to spojila,zalijepila,stavila ganache..i rekla nikad više.
    Dragi je tortu nosio na posao i pobrao sve pohvale…Hm,možda bi mogla i sačuvati ovaj recept. 🙂

    Sviđa mi se

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s