Juha od pečene bundeve, kokosovog mlijeka i chilli papričica/Roast pumpkin, coconut and chilli soup

Scroll down for English
Roast pumpkin, coconut and chilli soup

Već sam u prošlom postu pisala o bundevi i koliko se često nalazi na našem jelovniku. U zadnjih nekoliko dana je svakodnevno na našem stolu, bilo u juhama, salati, rižotu ili tjestenini. Ovaj recept je prezet sa stranice Donal Skehan, i moram priznati da je ova jedna od najboljih juha od bundeve koje sam do sada radila. Ja sam napravila samo sitne izmjene, umjesto ulja uljane repice koristila sam maslinovo ulje i umjesto povrtnog temeljca koristila sam goveđi temeljac. Ovdje definitivno vrijedi ona “manje je više”. Toplo prepručujem da probate ovu juhicu i da do maksimuma iskoristite sve bundeve koje vam dođu pod ruke ovu jesen i zimu.
Veza
Roast pumpkin, coconut and chilli soup

1kg bundeve oguljene i narezane na komade
1 žlica otopljenog maslaca
2 žlice ulja uljane repice
nekoliko grančica timijana
2 luka, nasjeckana na komadiće
2 žličice sušenih komadića chillija
400 g kokosovog mlijeka (1 limenka)
pola litre povrtnog temeljca
morska sol
papar u zrnu

Roast pumpkin, coconut and chilli soup

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Koštice od bundeve očistite, posušite i stavite ih na pleh koji ste premazali sa otopljenim maslacom i prepecite ih nekoliko minuta u zagrijanoj pećnici, ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Narezane komade bundeve prelijte sa uljem, posipajte sa soli i paprom i stavite u pećnicu zajedno sa grančicama timijana. Pecite 45 minuta.
U većoj posudi dinstajte luk na ulju dok ne omekša, dodajte čili i kuhajte još minutu.
Timijan maknite, a bundevu, kokosovo mlijeko i povrtni temeljac stavite u posudu sa lukom, zakuhajte i ostavite da kuha još 5 minuta. Sa štapnim miserom dobro izmiksajte juhu i po želji dodajte još vode ili povrtnog temeljca. Začinite sa soli i paprom. Poslužite sa prepečenim košticama i komadićima suhog čilija.

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Roasted pumpkin, coconut and chilli soup (origin recipe here)
adapted from Donal Skehan

1kg of pumpkin, peeled and chopped into rough chunks
1 tablespoon of melted butter
2 tablespoons of rapeseed oil
A few sprigs of thyme
2 red onions, roughly chopped
2 teaspoons of red chilli flakes
1 x 400g tin of coconut milk
1/2 litre of vegetable stock
Sea salt and ground black pepper

Preheat the oven to 220˚C.While you prepare the pumpkin, scrape out the seeds, clean them in a colander with cold water and then dry the in a tea towel. Pop the seeds in a roasting tray tossed with a little melted butter and roast in the oven until toasted. Remove and set aside.Tumble the pumpkin into a roasting tin with the thyme and toss in a little oil. Season with sea salt and ground black pepper and pop in the oven to roast for 45 minutes or until the edges are slightly charred and tender when pierced with a fork.In a large pot, heat a drop of oil and fry the onions until they are soft. Stir through the chilli flakes and fry for a further minute.Discard the thyme and add the roast pumpkin to the pot, along with the coconut milk and vegetable stock. Bring to the boil and simmer for 5 minutes.Using a hand blender, whizz the soup until you have a velvety smooth consistency. You may need to add more stock or boiling water to get the right consistency. Add sea salt and ground black pepper and check the seasoning.Serve the soup in warm bowls with a sprinkle of chilli flakes and toasted pumpkin seeds.

Jedna misao o “Juha od pečene bundeve, kokosovog mlijeka i chilli papričica/Roast pumpkin, coconut and chilli soup

  1. juha je fenomenalna, ali fotke…fotke su me totalno očarale! baš zrače nekom posebnom toplom atmosferom, predivno. daj mi otkrij tajnu, gdje si kupila ove lonce bakrene? ubila bih za njih! 🙂

    Sviđa mi se

  2. Predivna juha, i ja imam brdo zapisanih tikvastih juha, ali ovu ću napravit sigurno već ovaj tjedan, pečene bundeve se kod mene nađe u frižideru skoro svaki dan. Ali fotke ću nočas sanjat.

    Sviđa mi se

  3. ovo moram probati! Sutra pnonovo idem po bundevu (uvijek kupujem jednu po jednu, nikad nekoliko komada, ne znam ni sama zašto), juha je fantastična, volim kokosovo mlijeko u umacima, vjerujem da se s bundevom odlično slaže. Fotke su ti prekrasne.

    Sviđa mi se

  4. Sjajno! Nisam nikada jela corbu sa kokosovim mlekom, ali mogla bih probati… Inace jako volim razne corbe od bundeve. U stvari, volim sve sa bundevom… :)A fotke kao i uvek – savrsene! 🙂

    Sviđa mi se

  5. Juha je prekrasna, a fotke su izazvale “wow” :), baš neki dan kad sam vidjela malo drugačiji Dunjin recept za kokosovo mlijeko, sjetih se ove juhe, probat ću je u ovoj tvojoj verziji uskoro. 🙂

    Sviđa mi se

  6. Jasenka, ova juha izgleda savršeno. Sve je mi je divno, od fotki do podloge i ovih krasnih posuda. Baš sam oduševljena. Inače nedavno sam radila juhu od pečene tikve s tonom nekih začina i jako mi se svidjela, spremam se staviti je na blog jer je dosta drugačija od tvoje. Tvoja mi se posebno sviđa zbog kokosovog mlijeka koje obožavam i svakako ću i ovu varijantu isprobati. 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj