Čokoladna torta bez brašna sa chantilly kremom i glaziranim kruškama by Sweet Sensation/Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

For English version click here and scroll down
Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

Kad je naša Monika sa bloga Sweet Sensation objavila recept za ovu tortu odmah sam ju stavila na spisak za isprobavanje, ali sam mislila kako ću je kombinirati sa nekim drugim voćem jer su mi kruške i tučeno slatko vrhnje bile nekako nespojiva kombinacija. I sva sreća da nisam, jer su glazirane kruške ono što čini ovu tortu posebnom i drugačijom. Oduševile su me toliko da su i meni rame uz rame kombinaciji naranče i čokolade. O biskvitu je suvišno govoriti, Monchi vam je sve već objasnila:) Osim okusa osvojio me i izgled, volim ovako obične, a opet tako elegantne torte. Dakle, ako već niste toplo preporučam da probate ovaj recept, a Moniki hvala što ga je podijelila sa nama.

Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

140g smeđeg šećera
140 g maslaca sobne temperature

6 velikih jaja

prstohvat soli

340g tamne čokolade

1 žličica ekstrakta vanilije

2 žlice ruma


Kalup za tortu promjera 24cm namastite i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke uz dodatak soli istucite u čvrst snijeg.
Čokoladu otopite na pari. Maslac i šećer izradite ručnim mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući između svakog dodavanja dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu, umiješajte rum i vaniliju te na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u kalup i pecite 40 minuta. Tortu ohladite na sobnu temperaturu i premijestite na tacnu.

Pears

Chantilly krema:
300ml slatkog vrhnja

1 mahuna vanilije
1 žlica vanilin šećera


Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke pa ih zajedno s vanilin šećerom ih dodajte slatkom vrhnju. Sve zajedno izradite ručnim mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete mekanu kremu.

Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

Glazirane kruške:
2 kruške
1 žlica maslaca
2 žlice limunovog soka
2 žlice šećera
1 mahuna vanilije
1 žlica ruma

Kruške ogulite i prerežite na četvrtine te izvadite koštice. Nakapajte ih limunovim sokom kako ne bi potamnile. U teflonskoj tavi otopite maslac, dodajte kruške i pirjajte sa svih strana 5 minuta na srednje jakoj vatri. Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke. Kruške pospite šećerom, dodajte sjemenke i mahunu vanilije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte rum i malo limunovog soka, maknite s vatre i ohladite na sobnu temperaturu.

Za posluživanje:
kakao u prahu
pecan orasi
listići mente

Površinu ohlađene torte premažite kremom. Pospite je sa kakaom pa na nju aranžirajte kruške. Ukrasite pecan orasima i listićima mente.


43 misli o “Čokoladna torta bez brašna sa chantilly kremom i glaziranim kruškama by Sweet Sensation/Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

  1. kad si mi rekla da si napravila ovu tortu jedva sam čekala da vidim fotke. i točno su onakve kakvima sam ih zamišljala – lijepe, romantične, nježne, prekrasne! torta u tvojoj izvedbi stvarno izgleda sjajno, ali meni je još draže to što si ipak odlučila napraviti glazirane kruške i poslužiti ih uz tortu i što vam se kombinacija svidjela.

    Sviđa mi se

  2. stvarno prelijepe fotografije a kombinacija budi znatizelju. tuceno slatko vrhnje mi nije pri vrhu omiljenih namirnica ali nakon sto sam procitala tvoju usporedbu ove kombinacije s onom: naranca-cokolada, odmah sam odlucila isprobati ovu tortu.je li ovaj recept varijacija jamievog tarta od cokolade s kruskama?

    Sviđa mi se

Komentiraj