For English version click here and scroll down
Kad je naša Monika sa bloga Sweet Sensation objavila recept za ovu tortu odmah sam ju stavila na spisak za isprobavanje, ali sam mislila kako ću je kombinirati sa nekim drugim voćem jer su mi kruške i tučeno slatko vrhnje bile nekako nespojiva kombinacija. I sva sreća da nisam, jer su glazirane kruške ono što čini ovu tortu posebnom i drugačijom. Oduševile su me toliko da su i meni rame uz rame kombinaciji naranče i čokolade. O biskvitu je suvišno govoriti, Monchi vam je sve već objasnila:) Osim okusa osvojio me i izgled, volim ovako obične, a opet tako elegantne torte. Dakle, ako već niste toplo preporučam da probate ovaj recept, a Moniki hvala što ga je podijelila sa nama.
140g smeđeg šećera
140 g maslaca sobne temperature
6 velikih jaja
prstohvat soli
340g tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice ruma
Kalup za tortu promjera 24cm namastite i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C. Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke uz dodatak soli istucite u čvrst snijeg. Čokoladu otopite na pari. Maslac i šećer izradite ručnim mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući između svakog dodavanja dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu, umiješajte rum i vaniliju te na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u kalup i pecite 40 minuta. Tortu ohladite na sobnu temperaturu i premijestite na tacnu.
Chantilly krema:
300ml slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
1 žlica vanilin šećera
Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke pa ih zajedno s vanilin šećerom ih dodajte slatkom vrhnju. Sve zajedno izradite ručnim mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete mekanu kremu.
Glazirane kruške:
2 kruške
1 žlica maslaca
2 žlice limunovog soka
2 žlice šećera
1 mahuna vanilije
1 žlica ruma
Kruške ogulite i prerežite na četvrtine te izvadite koštice. Nakapajte ih limunovim sokom kako ne bi potamnile. U teflonskoj tavi otopite maslac, dodajte kruške i pirjajte sa svih strana 5 minuta na srednje jakoj vatri. Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke. Kruške pospite šećerom, dodajte sjemenke i mahunu vanilije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte rum i malo limunovog soka, maknite s vatre i ohladite na sobnu temperaturu.
Za posluživanje:
kakao u prahu
pecan orasi
listići mente
I mene je torta privukla… Zaista lepo izgleda i kod tebe i kod Monike! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Ma predivno, torta skulptura!
Sviđa mi seSviđa mi se
torta je stvarno prelijepa i u tvojoj izvedbi!
Sviđa mi seSviđa mi se
kad si mi rekla da si napravila ovu tortu jedva sam čekala da vidim fotke. i točno su onakve kakvima sam ih zamišljala – lijepe, romantične, nježne, prekrasne! torta u tvojoj izvedbi stvarno izgleda sjajno, ali meni je još draže to što si ipak odlučila napraviti glazirane kruške i poslužiti ih uz tortu i što vam se kombinacija svidjela.
Sviđa mi seSviđa mi se
Jasenka, predivno! Več sam se divila Monikinoj torti a i ova tvoja je fenomenalna!! 🙂 Fotke, izgled….super. I ja bi….barem jedan komadič..:DPozdrav,C&T
Sviđa mi seSviđa mi se
Fantastična torta!
Sviđa mi seSviđa mi se
you baffle me! This looks so gorgeous! I just wish i was there… with my trusting fork!
Sviđa mi seSviđa mi se
Torta me oduševila kod Monike i sad ponovno kod tebe. Prekrasna je i sigurno prefina.
Sviđa mi seSviđa mi se
Mene oduševljeva dodatak krušaka u kolače ili torte a ovo je prava fantazija.
Sviđa mi seSviđa mi se
Cake is amazing, Jasenka! I love the combination of chocolate and pears, served and prepared by you is irresistible! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Šta reći a ne ponavljati se… fantastično nema šta 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Kako zaista fine torte ionako uvijek radim bez brašna (orasi, jaja), torta mi nije novost. No, ovakav ukras od krušaka jest i zaista mi se jako sviđa. Mora da je sve skupa ubitačno fina kombinacija. A i krasno izgleda.
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala cure, preporucujem da ju sto prije napravite:)Monika, hvala ti, bas mi je drago da ti se svidja moja izvedba:)Jesica, thank you!Eva, thank you, you`re so kind:)
Sviđa mi seSviđa mi se
predivna! i u monikinoj i u tvojoj izvedbi, zbilja mami :))fotke i opet krasne.
Sviđa mi seSviđa mi se
Stvarno ostavlja bez reči.Predivna fotkica odlična kombinacija!!!
Sviđa mi seSviđa mi se
What a gorgeous cake! A wonderful autumn treat. The pictures are so enjoyable too and I love your cakestand.Cheers,Rosa
Sviđa mi seSviđa mi se
Prekrasna je! A kombinacija krušaka i čokolade jako primamljiva!!!
Sviđa mi seSviđa mi se
Božanstveno izgleda,joj tvoje slike…..Divno!
Sviđa mi seSviđa mi se
Ova torta me privukla kod Monike, a sada me ponovno privukla ovdje kod tebe. Super si je napravila, tako lijepo izgleda !
Sviđa mi seSviđa mi se
Thank you Rosa:)Hvala cure:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Predivno ti je ispala! Sad em još više privukla 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
stvarno prelijepe fotografije a kombinacija budi znatizelju. tuceno slatko vrhnje mi nije pri vrhu omiljenih namirnica ali nakon sto sam procitala tvoju usporedbu ove kombinacije s onom: naranca-cokolada, odmah sam odlucila isprobati ovu tortu.je li ovaj recept varijacija jamievog tarta od cokolade s kruskama?
Sviđa mi seSviđa mi se
Mare, hvala ti:) Ne znam za Jamievu varijaciju, ja sam je preuzela sa Monikinog bloga, a ona sa bloga od Marthe Stewart. Gore u ti linkovi. Sigurna sam da ce ti se svidjeti:)
Sviđa mi seSviđa mi se
I just love it! Almost can smell it through the screen :))Greetings from Poland 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
savršeno si je napravila baš kao i monika, svaka čast, predivne slike
Sviđa mi seSviđa mi se
Splendid! That cake looks so beautiful. I bet it tastes even better than it looks.Cheers,Rosa
Sviđa mi seSviđa mi se
What a delicious looking cake. What a wonderful photo. I am ready for a slice right now. I stopped by to wish you and your family a very merry Christmas!
Sviđa mi seSviđa mi se
delicious looking cake looks wonderful happy holidays
Sviđa mi seSviđa mi se
Samo veliko UHHH i za recept i za fotke! 🙂 Sretan Božić tebi i obitelji! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hi dear, Merry Christmas and Happy New Year! I wush you all the best 🙂 Kisses
Sviđa mi seSviđa mi se
Želim sve najbolje za Božić i Novogodišnje blagdane! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
dobar recept i odlične fotke… sve najbolje za novu godinu :))
Sviđa mi seSviđa mi se
Bozanstveno
Sviđa mi seSviđa mi se
Ovo izgleda carobno!
Sviđa mi seSviđa mi se
wooooooooooow che delizia! complimenti, un bacio :)ps: ho realizzato un nuovo concorso “Fashion Food”: in premio 100 euro di shopping! Ti aspetto 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Dekoracije je prelepa, zaista, nemam reciiii…odusevljena sam..
Sviđa mi seSviđa mi se
Greetings from California! I stopped by to say hello and catch up on your blog. I love pears and I love chocolate. You have the perfect dessert here! Hugs!
Sviđa mi seSviđa mi se
good evening I invite you to visit Blogspot Directory I am a member of Directory Blogspot and I think this community could also interest you. We would be pleased to welcome To find out, click on the link below: http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/ very cordially Chris
Sviđa mi seSviđa mi se
Ovo je savršenstvo!A fotke su fenomenalne!http://artonmyway95.blogspot.com/
Sviđa mi seSviđa mi se
p.r.e.d.i.v.n.a.
Sviđa mi seSviđa mi se
Savršeno – od dekoracije do ukusa. I ja stavljam na svoju listu za izradu :))http://artonmyway95.blogspot.com/
Sviđa mi seSviđa mi se
Izgleda jednostavno božanstveno !!Moj Savjetnik
Sviđa mi seSviđa mi se
I miss your posts….
Sviđa mi seSviđa mi se