Rižoto s bundevom i ružmarinom

Omiljena bundeva se našla i u rižotu. Ako nemate vremena, a treba vam brzo i zdravo jelo, onda je ovo je idealan obrok za Vas. U narednim postovima čeka Vas još nekoliko recepata s ovom fantastičnom namirnicom, a do tada vam ovaj rižoto toplo preporučam.

Pumpkin risotto

Potrebne namirnice:
3 žlice maslinovog ulja
100 g maslaca
1 luk
300 g riže
300 g pirea od bundeve
100 ml bijelog vina
40 g parmezana
grančica ružmarina
sol
1 goveđa kocka za pola litre vode ili pola litre temeljca
pola žličice muškatnog oraščića

Bundevu narežite na kockice, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a pleh obložite papirom za pečenje. Kockice bundeve poslažite na pleh, pokrijte aluminijskom folijom i pecite cca 45 minuta, dok bundeva ne omekša. Ohladite i smiksajte ju štapnim mikserom.
U pola litre vode skuhajte goveđu kocku.
Na 50 g maslaca i maslinovom ulju dinstajte luk koji ste sitno narezali. Kad luk omekša, dodajte rižu i dobro promiješajte. Zalijte sa pola temeljca i kuhajte na laganoj vatri. Kako tekućina isparava, tako dodajte još temeljca. Nakon 15 minuta dodajte pire od bundeve, zatim grančicu ružmarina i kad se sva tekućina upije dodajte vino. Kuhajte još 15 minuta, ili dok riža ne omekša.
Na kraju izvadite grančicu ružmarina, dodajte preostalih 50 g maslaca, muškatni oraščić, parmezan i dobro promiješajte.
Poslužite toplo.

Oglasi

18 thoughts on “Rižoto s bundevom i ružmarinom

    1. Postovani Mario, zahvaljujem na komentaru.
      Kao sto pise u receptu: Kuhajte još 15 minuta, ili dok riža ne omekša., dakle kuhanje i duljina kuhanja ovisi o vrsti rize, vjerojatno i sami znate da se svaka riza drugacije kuha, odnosno potrebno joj je krace ili duze vrijeme. U ovom slucaju riza se ne bi trebala brojiti po zrnu, vec bi trebala biti kašasta, dakle potrebno je duze kuhanje. Isto tako u receptu pise da se kuha na laganoj vatri, dakle i tu je automatski treba duze kuhati, a ako je riya kuhana, cisto sumnjam da cete ju drzati na vatri jos 10 minuta, ako u receptu pise da se kuha dok ne omeksa.

      Sviđa mi se

  1. njammii,prvo me slika oduševila i jednostavno san morala probati a i usto imam još cca 3 kg bundeve s kojom više ne znam što ću(arrrggh).ima mi neobičan okus-slatkast(nisam baš bundevo-ljubac),ali me samo zove”uzmiiii joooš”,vjerovatno bi bilo pun pogodak da san još zaničila i ..ne znam kako je vama ali mi je čini malo rijedak,jel to samo meni..?

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s