U ovim zimskim danima najviše volim ove jednostavne i jako ukusne kolače. Za ovaj čak ne trebate mikser, a vjerujem da sve sastojke uvijek imate kod kuće. Original recept je s bloga Leanne bakes, i zapravo se svi recepti na ovu temu vrte oko istih namirnica i omjera. Ono što možete promijeniti je aroma. Autorica originala, odnosno recepta koji sam ja preuzela koristila je 180 ml ruma, jedna druga blogerica je koristila nešto manju količinu Grand Marnier, a ja sam alkohol zamijenila vodom i dodala malo arome ruma zbog klinaca, te smanjila količinu maslaca za 30tak grama iz jednostavnog razloga jer sam imala samo 200 grama. Kako god okrenete, kolač je izvrstan, sočan i vrlo jednostavan.
Recept preuzet s bloga Leanne bakes
Potrebno je:
130 g kakaa u prahu
300 ml kava (ja sam koristila kavu u granulama)
150 ml vode
200 g maslaca
400 g šećera
260 g brašna
1 žličica sode
pola žličice soli
2 jaja
2 žličice vanilije
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Kalup premažite maslacem i posipajte s kakaom u prahu. U dubljoj posudi na laganoj vatri miješajte kavu, vodu (liker, rum), maslac i kakao u prahu dok se sav maslac ne otopi. Dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne istopi. Ostavite da se smjesa ohladi.
U drugoj posudi promiješajte brašno, sodu i sol, a u trećoj posudi lagano umutite jaja s ekstraktom vanilije.
Jaja i smjesu od kakaa promiješajte, pa dodajte smjesi od brašna i sve dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti rijetka, ali baš takva treba biti. Pecite je cca 45 minuta do sat vremena, ovisno o pećnici ili provjeriti čačkalicom. U originalnom receptu se navodi vrijeme pečenja 45 minuta, ali ja sam ga pekla još 20 minuta duže jer mi je kalup dublji, a uži. Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posipati šećerom u prahu.
kolač izgleda super ! čini mi se da je 400 gr šećera malo previše (možda ?) a inače, sve drugo je ok – naime , volim sve od čokolade !
Sviđa mi seSviđa mi se
Branko, nije previse, taman se gorki kakao i secer sjedine, tako da kolac uopce nije sladak. Vi naravno mozete smanjitikolicinu, ali u originalnom receptu ide toliko secera tako da nije tipfeler 🙂 Hvala Vam na komentaru!
Sviđa mi seSviđa mi se
Na kojoj temperaturi se peče?
Sviđa mi seSviđa mi se
Mimika, na 170 stupnjeva (pise u receptu), ja sam ga pekla dulje nego sto je autorica napisala jer mi je kalup dublji a uzi. Samo pazite da ga ne prepeceete, jer nece biti socan.
Sviđa mi seSviđa mi se
Wow, ovo je najmocniji kuglof ikad 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Mila 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Fotografije su me potpuno opčinile…
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Maslinka 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Probala bih da ga napravim ovih dana (ako stignem) ali bez jaja. Mogu samo da se nadam da će uspeti. Sve izgleda fenomenalno! Sve pohvale. 🙂
Ako uspe, javljam 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Šarena kuhinja, odlično, čekam dojmove. Mislim da neće biti nikakvih problema ako izostavite jaja, možda da dodate 100 ml vode više.
Sviđa mi seSviđa mi se
Nešto će već biti, a šta, to ću saznati tek kad se bacim na posao. 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
kava treba biti već skuhana ili u prahu/granulama (nekuhana)?
Sviđa mi seSviđa mi se
Alenka, skuhana kava!
Sviđa mi seSviđa mi se
Kolač izgleda prekrasno. Kao početnici molim da mi kažete koje bračno ste koristili?
Pozdrav.
Sviđa mi seSviđa mi se
Mirela, hvala! Koristila sam glatko brašno!
Sviđa mi seSviđa mi se
super izgleda, a obzirom da su svi ukućani ljubitelji takvih slastica odmah se mora i isprobati :), samo pitanje…. 300 ml kave – koliko kave u granulama npr. staviti u žlicama na tu količinu vode?? thx
Sviđa mi seSviđa mi se
Sanja, ja sam stavila 2 ravne žličice jer inače ne volim jaku kavu, a i zbog klinaca. Ako volite jaču kavu slobodno stavite još jednu žličicu 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
fotografije su odlićne jako profesionalne a vjerujem da je i kuglof fin 🙂
Ugradnja i Geliranje Noktiju
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala puno!
Sviđa mi seSviđa mi se
Kuglof izgleda prekrasno, a ja kuglofe obožavam! Može li se izbaciti kava i što staviti umjesto nje?
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Vam 🙂 Možete slobodno izbaciti kavu i staviti običnu vodu, ja sam isprobala i bilo je također odlično!
Sviđa mi seSviđa mi se
Sviđa mi se! Fotke su genijalne!
Sviđa mi seSviđa mi se
Jasenka, kuglof izgleda predivno. Veceras pravim sigurno.
Vidim da pitaju dali moze nesto drugo osim kafe, a ja sad pitam kako bi isla ista kolicina, ali da to bude sok od cijedjene narandze?
Hvala
Sviđa mi seSviđa mi se
Mlica, hvala 🙂 Mislim da bi s sokom od narandze bio pun pogodak, cekam dojmove 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Pravila sam kuglo i predobar je. Samo sto moj kalup nije silikonski i to me je malo iznerviralo, jer kad sam okrenula kalup da “spadne” kuglof, gornji dio je bio malo “otkinut”, ali to ni najmanje nije umanjilo zelju da ga smazemo. Nisam pravila sa sokom od narandze, ali veoma brzo pokusavam i javim. Planirala sam da pravim kao muffins, samo malo sam u dilemi koliko dugo bih pekla, jer su oni mnogo tanji i manji od kuglofa. Jasenka, da li bi bilo 30 min. dovoljno za pecenje u obliku muffinsa ili je to mnogo?
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Milice, bas mi je drago da Vam se svidio. I ja inace imam problema ako kalup nije silikonski, ali ako ste dobro pobrasnili i zamastili kalup, trebao bi ispasti kuglof van bez problema.
So se tice forme muffina, od 20 – 30 min je sasvim dovoljno, probajte cackalicom, bitno je da se ne presuse.
Sviđa mi seSviđa mi se
ja sam koristila sok iz kompota sa višnjama..a u kuglof sam stavljala isto višnje..a da mi ne bi pale na dno…malo sam ih uvaljala u brašno
Sviđa mi seSviđa mi se
Nadam se da Vam se svidio 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Napravila sam ga popodne, navečer ga samo dala na probu ukućanima, a slijedeći dan kad sam došla s posla više ga nije bilo. E sad, ili ja predugo radim ili je kuglof predobar. Oboje je točno, čini mi se 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
🙂 dobro ti se cini 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Kuglof je odličan 🙂
ja sam još dodala 2 žličice ribane korice naranče i cca 10 dkg maka prelivenog sa vrućim mlijekom i medom (dodala sam malo šećera i žlicu rogača) – ispao je božanstveno!!!
p.s. – Milica, ni ja nemam silikonski kalup, ali kuglofu neće biti ništa ni u običnome ako ga ostaviš 15-tak min da miruje i da se hladi, pa tek onda izvrneš kalup
Sviđa mi seSviđa mi se
odlicno 🙂 Hvala na probi 😀
Sviđa mi seSviđa mi se
Amazing photos! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Vanja, hvala na savjetu. Jedina dobra strana “malo pokidanog” kuglofa je sto ga ne mogu ponuditi gostima i onda moramo sve mi smazati (a meni to bas tesko pada, hahaha)
Sviđa mi seSviđa mi se
🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Draga Jasenka,
Po ko zna koji put pravim ovaj predivan kuglof i u svim mogucim varijantama (kuglof, muffins, cupcake) i kako god ono uvijek bude predobro.
Imam sad jedno pitanje, s obzirom da ne mogu da nadjem nigdje ovako dobar, socan recept, a da je tijesto bijelo-zuto. Sta mislis kako bi sve to izgledalo da stavim sve iste sastojke, samo da izostavim kafu i kakao (naravno barem u pola da smanjim secer) i da stavim mozda mlijeko ili cijedjenu narandzu u toj kolicinu u kojoj treba?
Hvala
Sviđa mi seSviđa mi se
Milice, hvala ti na povjerenju i na isprobavanju, bas mi je drago da ti se svidja 🙂 Mislim da bi mlijeko sasvim uredno zamijenilo kavu, umjesto kakaa stavis brasno, samo nesto manje. Za sok od narandze nisam sigurna kakav bi okus na kraju prevladao, ali mislim da niti tu ne bi trebalo biti problema s obzirom da u ove kolacice ide 400 g. mandarina. Ako bude probaloa javi dojmove pa da i ja probam 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Jasenka,
Ostala sam duzna ustiske sa isprobavanjem “svijetle” varijante ovog kuglofa. Hmmmm, pa ne mogu se pohvaliti da sam bas odusevljena. Ukus je predivan, ali mi je to vise licilo na neke predivne, slatke ustipcice. Ipak, ovaj kuglof u originalu, cokoladni, to je to.
Sviđa mi seSviđa mi se
Bas mi je drago da si mi javila dojmove, onda i ja ostajem na cokoladi 😀
Sviđa mi seSviđa mi se