Čokoladni kuglof

Chocolate bundt cake

U ovim zimskim danima najviše volim ove jednostavne i jako ukusne kolače. Za ovaj čak ne trebate mikser, a vjerujem da sve sastojke uvijek imate kod kuće. Original recept je s bloga Leanne bakes, i zapravo se svi recepti na ovu temu vrte oko istih namirnica i omjera. Ono što možete promijeniti je aroma. Autorica originala, odnosno recepta koji sam ja preuzela koristila je 180 ml ruma, jedna druga blogerica je koristila  nešto manju količinu Grand Marnier, a ja sam alkohol zamijenila vodom i dodala malo arome ruma zbog klinaca, te smanjila količinu maslaca za 30tak grama iz jednostavnog razloga jer sam imala samo 200 grama. Kako god okrenete, kolač je izvrstan, sočan i vrlo jednostavan.

Chocolate bundt cake

Recept preuzet s bloga Leanne bakes
Potrebno je:

130 g kakaa u prahu
300 ml kava (ja sam koristila kavu u granulama)
150 ml vode
200 g maslaca
400 g šećera
260 g brašna
1 žličica sode
pola žličice soli
2 jaja
2 žličice vanilije

Chocolate bundt cake

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Kalup premažite maslacem i posipajte s kakaom u prahu. U dubljoj posudi na laganoj vatri miješajte kavu, vodu (liker, rum), maslac i kakao u prahu dok se sav maslac ne otopi. Dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne istopi. Ostavite da se smjesa ohladi.
U drugoj posudi promiješajte brašno, sodu i sol, a u trećoj posudi lagano umutite jaja s ekstraktom vanilije.

Chocolate bundt cake

Jaja i smjesu od kakaa promiješajte, pa dodajte smjesi od brašna i sve dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti rijetka, ali baš takva treba biti. Pecite je cca 45 minuta do sat vremena, ovisno o pećnici ili provjeriti čačkalicom. U originalnom receptu se navodi vrijeme pečenja 45 minuta, ali ja sam ga pekla još 20 minuta duže jer mi je kalup dublji, a uži. Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posipati šećerom u prahu.

40 misli o “Čokoladni kuglof

    1. Branko, nije previse, taman se gorki kakao i secer sjedine, tako da kolac uopce nije sladak. Vi naravno mozete smanjitikolicinu, ali u originalnom receptu ide toliko secera tako da nije tipfeler 🙂 Hvala Vam na komentaru!

      Sviđa mi se

    1. Mimika, na 170 stupnjeva (pise u receptu), ja sam ga pekla dulje nego sto je autorica napisala jer mi je kalup dublji a uzi. Samo pazite da ga ne prepeceete, jer nece biti socan.

      Sviđa mi se

  1. super izgleda, a obzirom da su svi ukućani ljubitelji takvih slastica odmah se mora i isprobati :), samo pitanje…. 300 ml kave – koliko kave u granulama npr. staviti u žlicama na tu količinu vode?? thx

    Sviđa mi se

    1. Sanja, ja sam stavila 2 ravne žličice jer inače ne volim jaku kavu, a i zbog klinaca. Ako volite jaču kavu slobodno stavite još jednu žličicu 🙂

      Sviđa mi se

  2. Jasenka, kuglof izgleda predivno. Veceras pravim sigurno.
    Vidim da pitaju dali moze nesto drugo osim kafe, a ja sad pitam kako bi isla ista kolicina, ali da to bude sok od cijedjene narandze?

    Hvala

    Sviđa mi se

      1. Pravila sam kuglo i predobar je. Samo sto moj kalup nije silikonski i to me je malo iznerviralo, jer kad sam okrenula kalup da “spadne” kuglof, gornji dio je bio malo “otkinut”, ali to ni najmanje nije umanjilo zelju da ga smazemo. Nisam pravila sa sokom od narandze, ali veoma brzo pokusavam i javim. Planirala sam da pravim kao muffins, samo malo sam u dilemi koliko dugo bih pekla, jer su oni mnogo tanji i manji od kuglofa. Jasenka, da li bi bilo 30 min. dovoljno za pecenje u obliku muffinsa ili je to mnogo?

        Sviđa mi se

      2. Hvala Milice, bas mi je drago da Vam se svidio. I ja inace imam problema ako kalup nije silikonski, ali ako ste dobro pobrasnili i zamastili kalup, trebao bi ispasti kuglof van bez problema.
        So se tice forme muffina, od 20 – 30 min je sasvim dovoljno, probajte cackalicom, bitno je da se ne presuse.

        Sviđa mi se

  3. Napravila sam ga popodne, navečer ga samo dala na probu ukućanima, a slijedeći dan kad sam došla s posla više ga nije bilo. E sad, ili ja predugo radim ili je kuglof predobar. Oboje je točno, čini mi se 🙂

    Sviđa mi se

  4. Kuglof je odličan 🙂
    ja sam još dodala 2 žličice ribane korice naranče i cca 10 dkg maka prelivenog sa vrućim mlijekom i medom (dodala sam malo šećera i žlicu rogača) – ispao je božanstveno!!!
    p.s. – Milica, ni ja nemam silikonski kalup, ali kuglofu neće biti ništa ni u običnome ako ga ostaviš 15-tak min da miruje i da se hladi, pa tek onda izvrneš kalup

    Sviđa mi se

  5. Vanja, hvala na savjetu. Jedina dobra strana “malo pokidanog” kuglofa je sto ga ne mogu ponuditi gostima i onda moramo sve mi smazati (a meni to bas tesko pada, hahaha)

    Sviđa mi se

  6. Draga Jasenka,

    Po ko zna koji put pravim ovaj predivan kuglof i u svim mogucim varijantama (kuglof, muffins, cupcake) i kako god ono uvijek bude predobro.
    Imam sad jedno pitanje, s obzirom da ne mogu da nadjem nigdje ovako dobar, socan recept, a da je tijesto bijelo-zuto. Sta mislis kako bi sve to izgledalo da stavim sve iste sastojke, samo da izostavim kafu i kakao (naravno barem u pola da smanjim secer) i da stavim mozda mlijeko ili cijedjenu narandzu u toj kolicinu u kojoj treba?
    Hvala

    Sviđa mi se

    1. Milice, hvala ti na povjerenju i na isprobavanju, bas mi je drago da ti se svidja 🙂 Mislim da bi mlijeko sasvim uredno zamijenilo kavu, umjesto kakaa stavis brasno, samo nesto manje. Za sok od narandze nisam sigurna kakav bi okus na kraju prevladao, ali mislim da niti tu ne bi trebalo biti problema s obzirom da u ove kolacice ide 400 g. mandarina. Ako bude probaloa javi dojmove pa da i ja probam 🙂

      Sviđa mi se

      1. Jasenka,
        Ostala sam duzna ustiske sa isprobavanjem “svijetle” varijante ovog kuglofa. Hmmmm, pa ne mogu se pohvaliti da sam bas odusevljena. Ukus je predivan, ali mi je to vise licilo na neke predivne, slatke ustipcice. Ipak, ovaj kuglof u originalu, cokoladni, to je to.

        Sviđa mi se

Komentiraj