Ovo su jedni od mojih najomiljenijih keksića. Radim ih godinama po istom receptu s bloga Citrus and candy, i uvijek ispadnu savršeno. S ovim postom svim čitateljima i posjetiteljima želim sretan i blagoslovljen Božić i nadam se da se još čitamo u ovoj godini :), a do tada uživajte u ovim ljepotanima!
Za cca 30 keksića potrebno je:
60 g maslaca
200 g kvalitetne tamne čokolade
100 g šećera
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
210 g glatkog brašna
Na vrh žličice soli
Pola žličice praška za pecivo
50 g šećera u prahu za valjanje kuglica
Na pari rastopite čokoladu i maslac dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Jaja i šećer dobro promiksajte. Dodajte vaniliju i otopljenu čokoladu i sve dobro promiješajte.
U posudi promiješajte brašno, sol i pašak za pecivo, pa dodajte u smjesu sa čokoladom, dobro promiješajte.Posudu prekrijte plastičnom folijom, stavite u hladnjak na najmanje 5 sati ili preko noći.
Šećer u prahu prosijte, plehove obložite pek papirom, pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Lagano pobrašnite ruke i oblikujte loptice veličine oraha. Svaku dobro uvaljajte u šećer u prahu, otresite ostatak šećera i slažite na pleh.
Pecite ih cca 10 minuta, sredina keksića kad popucaju mora ostati meka. Ostavite da se ohlade i pospremite u limenu kutiju.
Izgledaju potpuno čarobno i svečano. Tebi i tvojima želim srećan Božić!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala ti Olivera 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Wow! radim ih odmah danas! hvala na receptu!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala, cekam dojmove 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
genijalno
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala na ovom receptu, jučer sam ih prvi puta pravila i samo ću reći – oduševljena sam! Izgledaju tako savršeno! Ispali su mi upravo ovako kao na slici. Mojim ukućanima su se keksići jako svidjeli. Hvala!
Sviđa mi seSviđa mi se
Bas mi je dragi i hvala puno na komentaru i isprobavanju 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Ovi kolacici su stvarno nessto posebno, iygledaju fenomenalno! Jedva ekam da ih napravim!
Sviđa mi seSviđa mi se
Čekam dojmove 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Da li je to recept iz repeta? Ako je, zašto su mi se stvrdnuli nakon par dana? (Nisam ih držala u limenoj kutiji ali su bili poklopljeni)
Sviđa mi seSviđa mi se
Je, to je moj recept iz repeta, ako ih niste drzali u limenoj kutiji onda su se zbog toga stvrdnuli, ne smije zrak ulaziti.
Sviđa mi seSviđa mi se
Jako ste me zagolicali i brže bolje odlučila sam ih isprobati…upravo se hlade, a večeras finale 🙂 Javim se s rezultatima
Sviđa mi seSviđa mi se
Nadam se da ste zadovoljni 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
…da zadovoljni…:)…nestali dok sam rekla “keks” 😀
Sviđa mi seSviđa mi se
🙂 🙂 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Prefini su ali šećer se otopio u pecenju ..molim savjet
Sviđa mi seSviđa mi se
Upravo gotovi ,prefini ali šećer se
otopio u pečenju,molim savjet 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Ostavite smjesu da se skroz ohladi, jer ako je topla smjesa cim ih uvaljate ec se pocne topiti. Ako imate ventilator, pecite ih na om programu!
Sviđa mi seSviđa mi se
da li postoji neka posna varijanta? pretpostavljam da je potrebno stavljati nesto umesto jaja, da nadomesti nedostatak “tecnosti”
Sviđa mi seSviđa mi se
Uh, ne znam sto bi moglo zamijeniti jaja nazalost,a da to bude to 😦
Sviđa mi seSviđa mi se
da li smesa kada se napravi treba da bude cvrsta kao za medenjake,posto meni nije ,da li da dodam jos malo brasna ili to tako treba?
pozzzzz blog vam je super…..:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Nista ne dodavati, smjesa je meksa sama po sebi, samo ju stavite u hladnjak kao prema receptu!
Sviđa mi seSviđa mi se
Super su keksići 🙂 uspjeli su iz prve, tako su ukusni i dekorativni! Baš sam oduševljena!
Sviđa mi seSviđa mi se