Sretan i veseo Uskrs svim čitateljima i slučajnim prolaznicima!
Sastojci za 33 komada:
120 g maslaca
320 g brašna
200 g šećera
120 ml kiselog vrhnja
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
Dekoracija za 15 keksića
320 g šećera u prahu
3,5 žlice mlijeka
Par kapi žute prehrambene boje za kolače
Čokoladne kapljice za oči (ili otopljena čokolada)
Jestivi gel za pisanje u bojama
Brašno prosijte sa praškom za pecivo i soli.
Miksajte maslac i šećer na srednjoj brzini dok se smjesa ne ujednači.
Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju, pa sve dobro promiješajte.
Postepeno dodavajte brašno i miksajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Oblikujte tijesto u kuglu, umotajte u prozirnu foliju te ga stavite u hladnjak na sat vremena. Na pobrašnjenoj podlozi izradite tijesto rukama i razvaljajte ga na 0,5 cm debljine.Kalupima vadite razne oblike. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Plehove obložite pek papirom. Poslažite keksiće na pleh i pecite ih cca 7 do 10 minuta (ovisno o pećnici), ne smiju potamniti. Ostavite da se ohlade prije dekoriranja.
Za dekoraciju prosijte šećer u prahu i pomiješajte s mlijekom. Smjesu dobro izradite da ne bude grudica. Prepolovite ju na dva jednaka dijela i u jedan dio dodajte par kapi žute boji i promiješajte. Svaku smjesu stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežete malu rupicu na vrhu. Iscrtajte najprije bijeli dio, nanesite šećer, razmažitevga nožem i oko rubova si pomognite čačkalicom. Isto napravite i sa žutom smjesom.
Ostavite da se suše. Za oči upotrijebite čokoladne kapljice koje utisnete u žuti dio ili malo otopljene čokolade.
Za kljun i ostalu dekoraciju (zečići) upotrijebite jestivi gel u boji ili smjesu od šećera koju promiješate sa par kapi jestivih prehrambenih boja.
Kako su samo preslatki! Svaka ti čast 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
HVala Majo 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
…zanimljivi recepti i super slike 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se