Cheesecake s preljevom od jagoda

Od svih kolača sa sirom koje sam do sada isprobala iz raznoraznih kuharica, jedini je ovaj uspio ostaviti sve bez teksta. Svakako preporučujem!

Cheesecake with strawberries

Za podlogu
200 g čokoladnih keksića (ja sam koristila Oreo)
100 g maslaca

1 kg krem namaza od sira sobne temperature
200 g šećera
35 g brašna
5 jaja sobne temperature
80 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije

Gornji sloj
240 ml kiselog vrhnja
30 g šećera
Pola žličice ekstrakta vanilije

Preljev od jagoda
250 g jagoda
60 g šećera
6 žlica vode
2 žličice gustina

Cheesecake with strawberries

U multipraktiku miksajte keksiće. Otopite maslac na laganoj vatri i umiješajte ga keksićima. Dobro promiješajte pa smjesu od keksa utisnite u kalup promjera 23 cm. Keksiće utisnite u visinu od cca 2,5 cm. Kalup stavite u hladnjak dok radite kremu. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.
Sir, brašno i šećer miksajte na srednjoj brzini jednu minutu. Dodajte jedno po jedno jaje, ali poslije svakog jajeta smjesu dobro izmiksajte, barem 30 sekundi. Dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije pa promiješajte.
U pripremljeni kalup sa keksićima ulijte smjesu , kalup stavite u veći pleh i pecite na 170 stupnjeva 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 120 stupnjeva i pecite još dodatnih 90 minuta. Izvadite kolač i stavite na žicu da se malo ohladi.
Prođite nožem oko ruba kalupa, kako bi izbjegli pucanje sloja keksića tokom hlađenja. U posudi izmiksajte kiselo vrhnje, šećer i vaniliju i premažite kolač, i vratite u pećnicu na 120 stupnjeva još 15 minuta. Izvadite kolač, ostavite da se skroz ohladi, prekrijte ga folijom i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, (najbolje je da se hladi oko 12 sati).
Za preljev sitno nasjeckajte jagode, stavite ih na laganu vatru zajedno sa šećerom i kuhajte desetak minuta. Gustin razrijedite sa malo vode i umiješajte u jagode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Smjesu usitnite štapnim mikserom. Ostavite da se ohladi i pri posluživanju svaki komad obilno prelijte umakom od jagoda.

35 thoughts on “Cheesecake s preljevom od jagoda

    1. Cheesecakey cake, ako ste procitali u uvodu, recept je iz napravljen iz jedne kuharice, tako da nisam preuzela zasluge za ovaj cheesecake, a i nisam izumila toplu vodu jer ovaj kolac nije nista novo barem ne u americkoj kuhinji – recept je iz americke kuharice TOP 20 cheesecake, a ne iz Joy of baking, kad smo vec kod toga…pa mozete istrazivati da li je Joy of baking pokrao Better Homes and Gardens koji je izdao knjizicu s receptima ili obrnuto :)Hvala na komentaru.

      Sviđa mi se

  1. Jedno glupo pitanje jer me to već dugo vremena muči…ekstrakt vanilije – jel to aroma vanilije u maloj bočici ili ekstrakt koji se kupuje u bocama koji amerikanci koriste? Gdje to nabaviti?

    Sviđa mi se

    1. Ja radim sama ekstrakt vanilije tako da 3 do 4 mahune vanilije stavim u 2,5 dl vodke i ostavim da stoji cca mjesec dana (uskoro cu objaviti recept), ukoliko nemate takvu mogucnost mozete upotrijebiti i kupovnu u maloj bocici.

      Sviđa mi se

  2. obožavam cheese! koji je promjer kalupa? i da iskoristim priliku…molim preporuku za dobar kalup za torte. obično su teflonski, izgrebu se kod rezanja šnita, a i ti kalupi s obručem (već sam promijenila nekoliko:) ispuštaju neki neugodan metalan šmek…ili se to samo meni čini:/

    Sviđa mi se

      1. Preporučujem Kaiser kalupe, ja sam sebi nabavila Kaiser sa staklenim dnom, super je za prati, ne lijepi se baš ništa, a ni traga metalnom šmeku…Samo ne znam koliko je u RH, u Njeamčkoj je bio cca 20 eura… I fenomenalan je, cheescake u njemu ispadne božanstven:-)

        Sviđa mi se

  3. obavezno stavljam papir za pečenje u kalup jer mi je sir znao u spoju s njim oksidirati:/ sad i pitanje: čemu tako dugo pečenje? misliš da bi ispalo loše ukoliko se to vrijeme u pećnici skrati? nekako mi djeluje to nepotrebno.. ionako se kasnije u frižideru još stisne. možda zbog cijelih jaja? ili vrhnja za šalg?

    Sviđa mi se

    1. Fru, ja ne bih ekperimentirala sa skracenim pecenjem.Smjesa je poprilicno rijetka pa ju je potrebno duze peci zbog niske temperature i kako bi cheesecake ostao kremast. Kada bi skratili vrijeme pecenja, ostao bi sirov, a ako bi skratili pecenje i povecali temepraturu, opet se ne bi ravnomjerno ispekao i gornji sloj bi popucao. Uglavnom se sve varijacije na ovu temu dugo peku, a klasicni cheesecake poput ovoga ili New York cheesecake ima ovako dugo pecenje. U stavri ga je najbolje peci u vodenoj kupelji, znaci omotati kalup alufolijom i staviti u pleh s kipucom vodom, da voda bude do pola kalupa.

      Sviđa mi se

    1. abc, ne znam stvarno sto bih rekla, ja sam probala sa svim namazima koji postoje u hrvatskim trgovinama i nikad mi se to nije dogodilo, pogotovo uz ovu kolicinu secera, nije mi jasno.bc sir inace je slaniji od ostalih, ali ne u tolikoj mjeri da bi kolac ispao slan.

      Sviđa mi se

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s