Od svih kolača sa sirom koje sam do sada isprobala iz raznoraznih kuharica, jedini je ovaj uspio ostaviti sve bez teksta. Svakako preporučujem!
Za podlogu
200 g čokoladnih keksića (ja sam koristila Oreo)
100 g maslaca
1 kg krem namaza od sira sobne temperature
200 g šećera
35 g brašna
5 jaja sobne temperature
80 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
Gornji sloj
240 ml kiselog vrhnja
30 g šećera
Pola žličice ekstrakta vanilije
Preljev od jagoda
250 g jagoda
60 g šećera
6 žlica vode
2 žličice gustina
U multipraktiku miksajte keksiće. Otopite maslac na laganoj vatri i umiješajte ga keksićima. Dobro promiješajte pa smjesu od keksa utisnite u kalup promjera 23 cm. Keksiće utisnite u visinu od cca 2,5 cm. Kalup stavite u hladnjak dok radite kremu. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.
Sir, brašno i šećer miksajte na srednjoj brzini jednu minutu. Dodajte jedno po jedno jaje, ali poslije svakog jajeta smjesu dobro izmiksajte, barem 30 sekundi. Dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije pa promiješajte.
U pripremljeni kalup sa keksićima ulijte smjesu , kalup stavite u veći pleh i pecite na 170 stupnjeva 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 120 stupnjeva i pecite još dodatnih 90 minuta. Izvadite kolač i stavite na žicu da se malo ohladi.
Prođite nožem oko ruba kalupa, kako bi izbjegli pucanje sloja keksića tokom hlađenja. U posudi izmiksajte kiselo vrhnje, šećer i vaniliju i premažite kolač, i vratite u pećnicu na 120 stupnjeva još 15 minuta. Izvadite kolač, ostavite da se skroz ohladi, prekrijte ga folijom i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, (najbolje je da se hladi oko 12 sati).
Za preljev sitno nasjeckajte jagode, stavite ih na laganu vatru zajedno sa šećerom i kuhajte desetak minuta. Gustin razrijedite sa malo vode i umiješajte u jagode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Smjesu usitnite štapnim mikserom. Ostavite da se ohladi i pri posluživanju svaki komad obilno prelijte umakom od jagoda.
Prekrasno izgleda. 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Ovo izgleda odlično! A sigurno je i prefino. Probat ću pa javim. 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Cekam dojmove 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Jel treba polizat sredinu iz Oreo’s keksića prije miksanja u multipraktiku? 😀
Sviđa mi seSviđa mi se
🙂 Bilo bi pozeljno 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Koji ste sirni namaz upotrijebili?
Sviđa mi seSviđa mi se
Upotrijebila sam sve vrste jer sam ga puno puta radila, od najskupljih do onih iz Lidla najjeftinijih i nema nikakve razlike 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
philadelphia a može i abc sir
Sviđa mi seSviđa mi se
Hm, malo sam zbunjena sto mislite pod ‘sirni namaz’. Je li to posni sir ili sto?
Sviđa mi seSviđa mi se
Lea, dukatela. ABC sir…
Sviđa mi seSviđa mi se
Da li vrhnje za šlag treba prije stući ili se dodaje onako tekuće?
Sviđa mi seSviđa mi se
Izi, tekuce!
Sviđa mi seSviđa mi se
http://www.joyofbaking.com/Cheesecake.html
dobro prekopiran recept:p
jedina razlika su oreos
Sviđa mi seSviđa mi se
Cheesecakey cake, ako ste procitali u uvodu, recept je iz napravljen iz jedne kuharice, tako da nisam preuzela zasluge za ovaj cheesecake, a i nisam izumila toplu vodu jer ovaj kolac nije nista novo barem ne u americkoj kuhinji – recept je iz americke kuharice TOP 20 cheesecake, a ne iz Joy of baking, kad smo vec kod toga…pa mozete istrazivati da li je Joy of baking pokrao Better Homes and Gardens koji je izdao knjizicu s receptima ili obrnuto :)Hvala na komentaru.
Sviđa mi seSviđa mi se
Fina, fina lijepo te je vidjeti opet pa makar i s starim receptom.
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala!
Sviđa mi seSviđa mi se
Ne kužim, je li sirni namaz slan, ili? Možda je pitanje glupo 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Dex, nije glupo pitanje 🙂 nije slan, vise je neutralan, preporucujem onaj iz Lidla, odlican je 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
nadam se da je ovo neka greška “na 120 još dodatno 90 min”??
Sviđa mi seSviđa mi se
nije greska 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
a kako se točno zove taj lidlov sirni namaz? hvala!
Sviđa mi seSviđa mi se
ne mogu se sjetiti, ali jedini je tamo koji nije “markiran”, bijelo – tamno plavi papirnati poklopac.
Sviđa mi seSviđa mi se
Jedno glupo pitanje jer me to već dugo vremena muči…ekstrakt vanilije – jel to aroma vanilije u maloj bočici ili ekstrakt koji se kupuje u bocama koji amerikanci koriste? Gdje to nabaviti?
Sviđa mi seSviđa mi se
Ja radim sama ekstrakt vanilije tako da 3 do 4 mahune vanilije stavim u 2,5 dl vodke i ostavim da stoji cca mjesec dana (uskoro cu objaviti recept), ukoliko nemate takvu mogucnost mozete upotrijebiti i kupovnu u maloj bocici.
Sviđa mi seSviđa mi se
obožavam cheese! koji je promjer kalupa? i da iskoristim priliku…molim preporuku za dobar kalup za torte. obično su teflonski, izgrebu se kod rezanja šnita, a i ti kalupi s obručem (već sam promijenila nekoliko 🙂 ispuštaju neki neugodan metalan šmek…ili se to samo meni čini
Sviđa mi seSviđa mi se
Habibi, 23 cm kalup. ja upotrebljavam teflonske i one obicne, i imas pravo, nekad i ja osjetim taj smek, ali pocela sam stavljati papir za pecenje 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Preporučujem Kaiser kalupe, ja sam sebi nabavila Kaiser sa staklenim dnom, super je za prati, ne lijepi se baš ništa, a ni traga metalnom šmeku…Samo ne znam koliko je u RH, u Njeamčkoj je bio cca 20 eura… I fenomenalan je, cheescake u njemu ispadne božanstven 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
obavezno stavljam papir za pečenje u kalup jer mi je sir znao u spoju s njim oksidirati
sad i pitanje: čemu tako dugo pečenje? misliš da bi ispalo loše ukoliko se to vrijeme u pećnici skrati? nekako mi djeluje to nepotrebno.. ionako se kasnije u frižideru još stisne. možda zbog cijelih jaja? ili vrhnja za šalg?
Sviđa mi seSviđa mi se
Fru, ja ne bih ekperimentirala sa skracenim pecenjem.Smjesa je poprilicno rijetka pa ju je potrebno duze peci zbog niske temperature i kako bi cheesecake ostao kremast. Kada bi skratili vrijeme pecenja, ostao bi sirov, a ako bi skratili pecenje i povecali temepraturu, opet se ne bi ravnomjerno ispekao i gornji sloj bi popucao. Uglavnom se sve varijacije na ovu temu dugo peku, a klasicni cheesecake poput ovoga ili New York cheesecake ima ovako dugo pecenje. U stavri ga je najbolje peci u vodenoj kupelji, znaci omotati kalup alufolijom i staviti u pleh s kipucom vodom, da voda bude do pola kalupa.
Sviđa mi seSviđa mi se
Radim po receptu Marte Stewart ,sličan je vašem ,peče se u parnoj kupelji sat i pol na 150 stupnjeva
Sviđa mi seSviđa mi se
Radila sam sa abc sirom i dukatelom i nekim iz lidla sirnim namazom i ispalo mi je slano.
Sviđa mi seSviđa mi se
Koristila sam abc sir, dukatelu i neki iz lidla i ispalo mi je slano?!?!
Sviđa mi seSviđa mi se
abc, ne znam stvarno sto bih rekla, ja sam probala sa svim namazima koji postoje u hrvatskim trgovinama i nikad mi se to nije dogodilo, pogotovo uz ovu kolicinu secera, nije mi jasno.bc sir inace je slaniji od ostalih, ali ne u tolikoj mjeri da bi kolac ispao slan.
Sviđa mi seSviđa mi se