Sigurno Vam se puno puta dogodilo da ne znate što bi sa viškom bjelanjaka, a dosta vam je puslica i varijacija na temu. Kako je kod nas ovo ljeto jako bio popularan sladoled iz kućne radinosti, morala sam pronaći način za utrošiti bjelanjke. Surfajući internetskim prostranstvima, naletjela sam na Friands koji su originalno francuski kolačići, a najpoznati su u Australiji i Novom Zelandu. Oni su lagani, sočni i nevjerojatno brzo gotovi, a za njihovu pripremu potrebna Vam je samo jedna posuda, kalup za muffine i pola sata vremena. U njih možete umiješati kokos, komadiće čokolade, razno voće i orašaste plodove, a poslužite ih uz sladoled ili tučeno slatko vrhnje, a najbolje idu uz šalicu kave ili čaja.
120 g maslaca
100 g mljevenih badema
200 g šećera u prahu
110 g brašna
pola žličice praška za pecivo
5 bjelanjaka
šaka bobičastog voća, borovnice i ribizle
malo maslaca za premazati kalupiće
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Kalupe za muffine premažite sa malo maslaca. Maslac rastopite na laganoj vatri. Brašno, šećer, mljevene bademe i prašak za pecivo dobro promiješajte. Dodajte netučene bjelanjke i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte otopljeni vrući maslac i sve sjedinite. Rasporedite smjesu između 12 kalupića, na površinu svakog kolačića poslažite bobice (ne utiskivati, oni ce sami potonuti u smjesu) i stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 do 20 minuta, dok rubovi ne počnu tamniti. Probajte čačkalicom. Kolačiće ostavite da se malo ohlade, pa ih pomoću noža izvadite iz kalupa. Posipajte šećerom u prahu.
Ja sam ove kolačiće probala raditi i sa mljevenim lješnjacima, dobiti ćete istu strukturu, ali sasvim drugačiji okus.
savršeno izgledaju,a sigurna sam i da su jednako ukusni 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Joooj, preslatki su. Hocu da ih pravim, ali ovog trenutka nemam niti mrvicu badema, a ni ljesnjaka. Vjrrovatno ne bi valjalo da izostavim taj sastojak? Moze zamjena?
Sviđa mi seSviđa mi se
Milica, nazalost nema zamjene, niti sa ljesnjacima nije to to 😦
Sviđa mi seSviđa mi se