Pizza s patlidžanom

Prigodan recept za nadolazeće jesenske dane 🙂

Eggplant pizza

Sastojci

Tijesto:
300 g glatkog brašna
1 puna žličica soli
½ vrećice suhog kvasca
50 ml maslinovog ulja
200 ml vode

Nadjev:
300 g patlidžana
250 g pelata
100 g mozzarelle
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
2 žlice krušnih mrvica
prstohvat šećera
iglice ružmarina
bosiljak i origano
20 g parmezana

Oprani patlidžan narežite na 6 koluta, debelih približno 1 centimetar. Patlidžan posolite i ostavite da odstoji najmanje 1 sat kako bi pustio vodu.
U zdjelu za miješanje tijesta stavite brašno. Pomiješajte ga sa solju i suhim kvascem. Dodajte maslinovo ulje i sve lagano promiješajte. Tada dolijte vodu i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplome da buja. Nakon pola sata tijesto premijesite i ostavite da stoji još pola sata.
Pećnicu zagrijte na 180 °C, a plitki lim obložite papirom za pečenje. Tijesto istanjite valjkom prema veličini kalupa. Premažite ga s dvije žlice maslinovog ulja, zatim po njemu rasporedite pola količine grubo narezanih pelata zajedno s malo soka. Pelate pospite solju, paprom, krušnim mrvicama i prstohvatom šećera. Na pelate složite ploške patlidžana, pazeći da sa strane ostane slobodno barem 3 cm kako bi mogli presaviti tijesto.
Preko svakog koluta patlidžana stavite plošku mozzarelle, zatim sve pospite sjeckanim začinskim biljem i ribanim parmezanom. Rubove tijesta uzdignite prema sredini, a kutove pritisnite prstima da se tijesto bolje slijepi i da se tijekom pečenja ne rastvara. Tijesto premažite mlijekom.
Pizzu pecite 30 do 45 minuta dok tijesto ne poprimi lijepu boju. Toplu pizzu po želji nakapajte maslinovim uljem, pospite je ribanim parmezanom i origanom te odmah poslužite.

3 misli o “Pizza s patlidžanom

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s