Prigodan recept za nadolazeće jesenske dane 🙂
Sastojci
Tijesto:
300 g glatkog brašna
1 puna žličica soli
½ vrećice suhog kvasca
50 ml maslinovog ulja
200 ml vode
Nadjev:
300 g patlidžana
250 g pelata
100 g mozzarelle
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
2 žlice krušnih mrvica
prstohvat šećera
iglice ružmarina
bosiljak i origano
20 g parmezana
Oprani patlidžan narežite na 6 koluta, debelih približno 1 centimetar. Patlidžan posolite i ostavite da odstoji najmanje 1 sat kako bi pustio vodu.
U zdjelu za miješanje tijesta stavite brašno. Pomiješajte ga sa solju i suhim kvascem. Dodajte maslinovo ulje i sve lagano promiješajte. Tada dolijte vodu i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplome da buja. Nakon pola sata tijesto premijesite i ostavite da stoji još pola sata.
Pećnicu zagrijte na 180 °C, a plitki lim obložite papirom za pečenje. Tijesto istanjite valjkom prema veličini kalupa. Premažite ga s dvije žlice maslinovog ulja, zatim po njemu rasporedite pola količine grubo narezanih pelata zajedno s malo soka. Pelate pospite solju, paprom, krušnim mrvicama i prstohvatom šećera. Na pelate složite ploške patlidžana, pazeći da sa strane ostane slobodno barem 3 cm kako bi mogli presaviti tijesto.
Preko svakog koluta patlidžana stavite plošku mozzarelle, zatim sve pospite sjeckanim začinskim biljem i ribanim parmezanom. Rubove tijesta uzdignite prema sredini, a kutove pritisnite prstima da se tijesto bolje slijepi i da se tijekom pečenja ne rastvara. Tijesto premažite mlijekom.
Pizzu pecite 30 do 45 minuta dok tijesto ne poprimi lijepu boju. Toplu pizzu po želji nakapajte maslinovim uljem, pospite je ribanim parmezanom i origanom te odmah poslužite.
This is my kind of food! Amazing photos I must say! I love it!
Sviđa mi seSviđa mi se
Thank you 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se