Ekstrakt vanilije u domaćoj radinosti

Vanilla extract

Bliže se blagdani, pripremanje raznih slatkih poslastica i naravno vrijeme darivanja. Obožavam kad mi se kuhinjom širi miris vanilije, ali isto tako volim primati poklone iz kućne radinosti. Zašto i vi ne biste poklonili svojim najdražima nešto što ste sami i od srca pripremili. Ekstrakt vanilije poprilično je skup, a s obzirom na to koliko ga trošim odlučila sam se na ovu varijantu i oduševila sam se. Upotrijebite najjeftiniju votku i malo strpljenja, jer ćete morati pričekati 6 tjedana za konačan rezultat. Najbolje je od svega što jako dugo traje, jer kada ste pri kraju u svoje bočice samo dodajte extra votke i novu mahunu vanilije i uvijek imate svoj omiljeni ekstrakt. Takodjer, mahune koje iskoristite u kremama i kolačima, nemojte slučajno baciti nego ih dobro operite, osušite i stavite u posudu sa šećerom i dobiti ćete predivno aromatiziran vanilin šećer iz kućne radinosti.

Vanilla extract

Sastojci
250 ml votke
3 do 4 mahune vanilije

Mahune vanilije prepolovite, zarežite po dužini i lagano svaku rastvorite. Stavite ih u bočicu i usipajte votku do vrha bočice.
Dobro zatvorite i čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu 6 tjedana.
Svaki tjedan dana bočice malo protresite. Nakon 6 tjedana ekstrakt je spreman za upotrebu.

Vanilla extract

Kada vam ekstrakt vanilije bude pri kraju, samo dodajte votku i jednu do dvije mahune vanilije.
Ekstrakt će biti najbolji ako na svakih 250 ml votke stavite najmanje 3 mahune vanilije.
Mahune koje ste iskoristili, odnosno kuhali u kremama i kolačima operite, osušite i stavite u posudu sa šećerom kako biste dobili vanillin šećer.

9 misli o “Ekstrakt vanilije u domaćoj radinosti

Komentiraj