Ovo mi je najdraži kolač iz srednjoškolskih i studentskih dana, a najbolje ga radi mama od moje prijateljice Ivane. Jedan dan za moj rođendan poštar me je iznenadio paketom u kojem je bio kalup za srneći hrbat i ovaj dobri stari provjereni recept od Ivanine mame. Okus je isti kakvog ga pamtim i prije 15tak godina, i on je idealni uvod u Božićne delicije!
Sastojci
70 g maslaca
150 g šećera
6 jaja
100 g čokolade
40 g brašna
¼ vrećice praška za pecivo
2 žlice krušnih mrvica
0,5 dl ruma
150 g oraha
Glazura
100 g čokolade
50 g maslaca
klasicni kalup za srneci hrbat 30×10 cm
Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiksati.
Dodati otopljenu čokoladu, brašno koje ste promiječali sa praškom za pecivo i mrvice namočene u rumu.
Na kraju umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka i mljevenih oraha.
Dobivenu smjesu uliti u kalup za srneći hrbat koji ste premazali margarinom i posuli sa malo brašna.
Peći na 170 stupnjeva cca 45 minuta.
Čokoladu i maslac otopite na pari i prelijte preko ohlađenog kolača.
Hvala na ovo receptu! Prikladan je i za GF – ako zanima nekog tko je ograničen celijakijom ili netolerancijom na gluten, radila sam ga s 4 dkg bezglutenskog brašna (mješavina za kruh Schaer B iz apoteke) i 2 žlice mrvica od bezglutenskih keksa, jer sam to imala pri ruci, ispao je vrhunski :). Stavila sam malo manje šećera, oko 125 g, mislim možda da bi i 100 g bilo dovoljno – no, to zavisi od čokolade u glazuri, moja je ona, obična trgovačka marka iz najbližeg lanca :), pa je moguće slađa. Pretpostavljam da bi umjesto bezglutenske mješavine dobro funkcioniralo i rižino brašno, pa čak i kukuruzno, koje inače uz vrećicu praška za puding koristim normalno za klasične biskvite.
Sviđa mi seSviđa mi se
Nado hvala Vam na ovom korisnom komentaru i na probi 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se