Souffle od sira

Ovo je vrlo jednostavno jelo koje možete poslužiti kao doručak ili večeru, čak i kao toplo predjelo. Ali, najveći izazov bio je uslikati ga da bi vam predočila kako izgleda čim ga izvadite iz pećnice, jer par minuta nakon toga slijedi pravo estetsko razočarenje. Naime, souffle splasne i više nema veze sa onim što ste vidjeli u svojoj pećnici, slani kolačić koji lijepo raste, buja i širi se. Zato se souffle poslužuje topao, ravno iz pećnice na stol, a užitak je zagarantiran.

Cheese souffle

Originalni recept potrazite na blogu Souvlaki for the soul
Za 6 malih vatrostalnih posudica potrebno je:

60 g maslaca plus extra za premazati
2 žlice krušnih mrvica (20 g)
3 žlice brašna (35 g)
250 ml mlijeka
sol
papar
3 jaja
80 g parmezana (malo parmezana odvojite za posipanje smjese)

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Unutrašnjost svake posudice premažite sa malo maslaca i posipajte sa pola količine krušnih mrvica. Žumanjke odvojite od bjelanjaka, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Maslac otopite na laganoj vatri, pa mu primješajte brašno i kuhajte cca 1 minutu.
Dodajte mlijeko, dobro promiješajte i kuhajte do točke vrenja.
Dodajte sol, papar i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
Maknite sa vatre, dodajte parmezan i dobro promiješajte.
Dodajte bjelanjke i brzim pokretima ruke ih umiješajte u smjesu.
Smjesu raspodijelite između 6 posudica, svaku napunite do do polovice, posipajte preostalim parmezanom i krušnim mrvicama.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta i poslužite odmah.

4 misli o “Souffle od sira

Komentiraj