Keksi od rogača i čokolade

Inače nemam naviku posvećivati recepte, ali ovaj ću recept posvetiti svojoj prijateljici Nikolini, mojoj vjernoj “isprobavateljici”, kojoj su se ovi keksići toliko svidjeli da ih je radila već nekoliko puta i preporučila ih svim svojim prijateljicama. Nikolina nema blog (nažalost), ne fotografira svoje kolače, ali uživa u izradi istih i svaki njezin kolač koji sam probala bio je izvrstan. Što se tiče kolača Nikolina i ja smo tu negdje, uglavnom bi po cijele dane pekle kolače i najradije bi same pojele te iste kolače :). A vama toplo preporučujem da ih probate, jer ovo su pravi zdravi zimski keksići.

Carob cookies

Za 50 keksića Vam je potrebno:

125 g maslaca
100 g tamne čokolade
250 g glatkog brašna
100 g šećera
50 g mljevenog rogača
20 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
2 jaja

Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo ohladi.
U multipraktik stavite brašno, šećer, rogač, kakao i prašak za pecivo pa dobro promiješajte.
Dodajte maslac narezan na komadiće, promiješajte, pa dodajte otopljenu čokoladu, opet sve dobro promiješajte i na kraju dodajte jaja, miksajte dok se ne napravi kugla od smjese.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje 4 sata. Ovaj korak nemojte preskočiti, jer tijesto će biti premekano da bi ga mogli razvaljati.
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva .Plehove obložite pek papirom.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, podijelite ga na dva dijela, a jedan dio stavite natrag u hladnjak dok radite sa prvim dijelom.
Podlogu na kojoj ćete valjati tijesto pobrašnite a tijesto malo izradite rukama (umijesite) i razvaljajte na debljinu od pola cm.
Vadite željene oblike i pažljivo ih stavljajte na pleh.
Pecite ih cca 7 do 10 minuta – još moraju biti mekani kada ih izvadite iz pećnice, te ih ostavite da se ohlade. Isto učinite sa drugom polovicom tijesta.
NAPOMENA:
Ako želite mekane keksice pospremite ih u limenu kutiju, a ako želite krckavije keksiće ostavite ih u posudi, ali ih nemojte poklapati.

20 misli o “Keksi od rogača i čokolade

  1. Došla sam tražeći recept za tortu bez brašna sa chantilli kremom da pošaljem link frendici (sad ga valjda svi zainteresirani koje znam imaju 🙂 ) kad mi je pogled zapeo za rogač! Kako su me do sad svi tvoji keksi oduševili, ove namjeravam probati prvom prilikom! A imam i neotvoreno pakiranje brašna od rogača kdo kuće ❤

    Sviđa mi se

      1. Oduševljena! Kao i svi koji su probali. Nije bilo puno prostora za bilo što drugo s moje strane, s obzirom na to da mi je rogač trenutni hit okus, a tvojim keksićima već nekoliko godina (kako vrijeme leti!) gostim obitelj i prijatelje.

        Sviđa mi se

  2. Draga Jasenka,
    Vrlo rado bih se pridruzila tebi i Nikolini. I ja sam veliki ljubitelj, ne samo “jedenja” raznoraznih poslastica, vec i veliki ljubitelj za spremanje. Cim ugledam novi receptic, ja ne mirujem dok ne isprobam, onda malo bude problem sta da radim sa svim tim, zatim podijelim, a meni kilogrami samo se “kace”

    Sviđa mi se

  3. Pravila sam ih nekoliko puta, super su. Ali sasvim slučajno (kad nisam imala dovoljno maslaca) otkrila sam da je bolje staviti 100g umjesto 125 maslaca i onda nema problema sa valjanjem i ne treba biti u frižideru ni minute. A nema nikakve razlike u okusu!

    Sviđa mi se

Komentiraj