Šah torta

Svi koji me poznaju, pa makar i virtualno znaju da su keksići i torte moja ljubav. Nažalost, ne stignem im se posvetiti toliko koliko želim, a da me se pita svaki dan bih pekla tortu ili mijesila nekoliko vrsta tijesta za kekse. Ali, vrijeme nam je svima neprijatelj. Ovu tortu sam prvi put radila još prije 5 godina, a recept sam skenirala iz jedne američke kuharice, više se niti ne sjećam imena i sva sreća da sam ju ponovila prije godinu dana i recept prenijela u word, jer mi je u međuvremenu laptop otkazao poslušnost i svi recepti koji sam godinama skupljala i skenirala iz raznih američkih kuharica otišli su u nepovrat.Naravno, sama sam si kriva što ih nisam pospremila negdje, ali barem je jedan odličan recept ostao sačuvan.
Ova torta idealna je za vaš Uskršnji stol, samo izdvojite malo vremena i strpljenja, i vjerujte mi – isplatit će se!

Checkerboard cake

Sastojci:
Za biskvit:
230 g maslaca
380 g brašna
1 1/2 žlica praška za pecivo
45 g kakaa u prahu
290 g šećera u prahu
6 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije

Za sirup od višnje:
120 ml vode
100 g šećera
3 žlice likera od višnje

Za premaz
100 ml džema od šipka
3 žlice vode

Za čokoladni omotač
120 g čokolade
Ganache krema
240 g tamne čokolade
240 ml vrhnja za šlag
Checkerboard cake

Čokoladna krema
Najprije napravite čokoladna kremu. Vrhnje za kuhanje stavite kuhati do točke vrenja. Čokoladu natrgajte na komadiće. Vruće vrhnje prelijte preko nalomljene čokolade I miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kremu ostavite da se ohladi, stavite ju u hladnjak i povremeno promiješajte. Prije upotrebe kremu izvadite iz hladnjaka na sobnu temperature kako bi ju lakše nanijeli na tortu.

Biskviti
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Dno kalupa za tortu promjera 20 cm prekrijte pek papirom, ako imate 3 kalupa svaki prekrijte pek papirom, ako imate smao jedan pecite biskvite jedan po jedan. Pripremite dvije slastičarske vrećice, jednu za svijetli biskvit, jednu za tamni biskvit.
Brašno i prašak za pecivo prosijte i podijelite na dva jednaka dijela u dvije posude. U jednu od tih posuda prosijte kakao.
U treću posudu stavite maslac sobne temterature i u njega prosijte šećer u prahu. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu , dobro izrađenu smjesu.
U smjesu od maslaca dodavajte jedno po jedno jaje, a nakon svakog jajeta, dobro izmiksajte smjesu. Ako se smjesa počne razdvajati ili grudati, stavite zdjelu sa smjesom na paru i lagano miješajte dok se smjesa ne postane kremasta. Dodajte ekstrakt vanilije.
Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i u jedan dio dodajte brašno sa kakaom, a u drugi dio ostatak brašna.
Napunite dvije slastičarske vrećice sa okruglim nastavkom od 1,5 cm, jednu sa tamnom smjesom, jednu sa svijetlom smjesom. Započnite sa tamnom smjesom, tako istisnete slasticarkom vrecicom krug uz rub kalupa. Drugi krug istisnete sa svijetlom smjesom, odmah do tamnog kruga. Treći krug opet sa tamnom smjesom, četvrti svijetla smjesa i za peti krug će vam ostati mali kružić koji popunite tamnom smjesom. Stavite peći cca 10 do 15 minuta, ovisno o pećnici (probati čačkalicom, ako čačkalica koji ste utisnuli izadje van čista, biskvit je pečen).
Za drugi biskvit ponovite postupak.
Za treci biskvit krug započnite svijetlom kremom, i peti krug završite svijetlom kremom.

Sirup od višnje
Šečer i vodu kuhajte dok se sav šećer ne otopi, i nastavite kuhati još jednu minutu. Ostavite da se ohladi pa dodajte liker od višnje i promiješajte.

Premaz
Vodu i džem zagrijavajte na laganoj vatri dok se džem ne istopi.

Sa sirupom od višnje premažite sva tri još topla biskvita. Sa svakog biskvita odlijepite pek papir, i prvi biskvit koji počinje sa tamnim krugom stavite na poslužavnik. Premažite ga sa mješavinom džema i vode. Na njega položite drugi biskvit koji započinje svijetlim krugom, premažite ga džemom i na njega položite zadnji biskvit koji počinje tamnim krugom i njega premažite džemom.
Od čokoladne kreme 1/3 ostavite za ukrašavanje površine torte, a ostatakom kreme namažite cijelu tortu.
Čokoladni omotač
Čokoladu pažljivo otopite na pari I maknite ju sa vatre. Izmjerite opseg i visinu torte i u tim mjerama izrežite traku od pek papira. Otopljenu čokoladu nanesite u ravnomjernom sloju na pek papir, omotajte ga oko torte, I stavite tortu u hladnjak na desetak minuta da se čokolada stisne.Izvadite tortu I oprezno odlijepite pek papir od čokolade.

Ostatak čokoladne kreme stavite u slastičarsku vrećicu sa malim okrglim nastavkom i istisnite uz rub torte male kapljice, I tako slijedeći krug sve dok ne potrošite cijelu kremu.
Površinu torte posipajte kakaom u prahu.
Tortu ostavite par sati da odstoji na sobnoj temperature prije konzumiranja.

11 misli o “Šah torta

Komentiraj