Crno bijele kockice


Još jedni keksići, ovi su i dekorativni i fini. U njih nisam stavljala niti prašak za pecivo niti sodu kako bi zadržali oblik kockice, boju tijesta i prijelaz, odnosno crtu između crnog i bijelog tijesta, inače bi se tokom pečenja raširili i napuhali, tj popucali.

Potrebno vam je slijedeće za smjesu za cca 80 kockica:
500 g brašna
200 g šećera
250 g maslaca
1 jaje
0,5 dl mlijeka
25 g kakaa koji ide u jednu polovicu tijesta


Hladni maslac narežite na listiće. U multipraktik (ili mikserom ili ručno) stavite brašno i šećer, promiješajte i dodajte narezani maslac, miješajte ili mijesite dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte jaje, promiješajte i dodajte mlijeko. Miješajte dok vam se u multipraktiku kugla sama ne napravi. Isto možete i s mikserom i ručno umijesiti tijesto. Kuglu podijelite na dva jednaka dijela, a u jedan dio dobro rukama ili u multipraktiku umiješajte
kakao. Obje kugle zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Nakon pola sata, izvadite tijesto i svako oblikujte rukama i valjkom u pravokutnike 23 X 10 cm. Dakle, dobiti ćete dva pravokutnika. Na plastičnu foliju stavite crno tijesto, a na njega bijelo, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na još pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, plehove obložite pek papirom. Izvadite tijesto i oštrim nožem režite tanke šnjitice cca 0,5 cm koje još nožem prerežete na pola, pa nožem odrežite neravne krajeve. Slažite na pleh i pecite ih cca 7 do 8 minuta (bijeli dio ne smije potamniti).
Ostavite ih da se malo ohlade, prebacite ih na čisti pek papir da se skroz ohlade i pospremite u limenu kutiju. Keksići kad se ohlade će biti malo tvrdi i onda sve mekši i mekši.

17 misli o “Crno bijele kockice

Komentiraj